Loading...

Počeo filmski program ovogodišnjeg Ljetopisa

Razne lokacije

Projekcijom filma „Osam planina“ (Le oto montagne), premijernom u regionu, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u ponedjeljak, 8. avgusta počeo je filmski program 35. Barskog ljetopisa koji se realizuje u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore.

Italijansko-belgijsko koprodukcijsko ostvarenje u režiji Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch dobitnik je nagrade za najbolji film po izboru žirija ovogodišnjeg kanskog festivala. Domaća filmska publika je sa zadovoljstvom ispratila priču o prijateljstvu, o djeci koja postaju muškarci pokušavajući da izbrišu tragove svojih očeva, ali koji se, sticajem okolnosti, uvijek na kraju vrate kući.

Noć kasnije, u utorak, 9. avgusta, na istom mjestu, prikazan je film „Mač sa dvije oštrice“ (Avec amour et acharnement) kultne francuske rediteljke Claire Denis, koji je premijeru imao ove godine na 72. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, u okviru glavnog takmičarskog programa, gdje je i nagrađen Srebrnim medvjedom za najbolju režiju.

Izbor priznatih i nagrađenih filmskih ostvarenja, prema riječima Milije Šćepanovića, selektora dramskog programa, ima za cilj da se filmski segment u okviru Ljetopisa dodatno razvije i unaprijedi.

„Jedan od osnovnih preduslova za razvijenu nacionalnu kinematografiju svakako je stvaranje potreba kod publike. Kao permanentno filmskom autoru, ovogodišnju selekciju upravo sagledavam kao doprinos tom cilju“, kazao je Šćepanović.

Umjetnički kvalitet projekata koji imaju autentičan autorski rukopis bili su Šćepanovićev osnovni kriterijum za odabir.

„Ovogodišnji filmski program sastoji se od ostvarenja koja pomjeraju granice u tematskom i formalnom smislu. Osim toga, u centru selekcije su i žene reditelji čiji filmovi fokusiraju ideju slobode i njeno osvajanje. Njihov umjetnički izraz je snažan i originalan što uostalom potvrđuju i nagrade na najznačajnijim evropskim festivalima“, istakao je Šćepanović.

Ekskluzivitet ovogodišnjeg Barskog ljetopisa je i crnogorska premijera filma „Sestre“, rediteljke Dine Dume koja će biti održana u četvrtak, 11. avgusta, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, od 21:30h. Riječ je o koprodukcijskom ostvarenju Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova koje je po prvi put prikazano na festivalu „Karlovi Vari“.

Projekcijom kratkometražnih filmova studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, u klasi prof. Nikole Vukčevića, u nedjelju 14. avgusta, biće zaokružen ovogodišnji fimski program Festivala.

„Smatram da je moja obaveza i odgovornost, ali i svih drugih autora, da hrabre i podrže mlade. Smisao ovog festivala je da pokaže da film pripada mladima i da ih inspiriše da mu se posvete“, zaključio je Šćepanović.

Fotografije: Dragica Orlandić

Izvor: Barski ljetopis

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}