Loading...

Izložba Maše Jovović i Jova Petričevića

Galerija Centar

Izložba Maše Jovović i Jova Petričevića biće otvorena u četvrtak, 23. juna u 20 h u Galeriji Centar.  

„Postoji nešto suštinski oplemenjujuće u radovima Maše Jovović, što podstiče i budi jedan pozitivan stav prema ljudima, prirodi, stvarima, životu... To je dragocjena vrijednost, ne samo u kontekstu filozofije vizuelne kulture, koja počiva na načelima lijepog, uzvišenog, tihog i zdravog, već i u širem diskursu savremenog društva, zadojenog agresivnim sadržajima brutalne svakodnevice, gdje ovakvi prizori optimističkog sadržaja postaju rijetke oaze duhovnog oporavka. Umjetnost Maše Jovović, dakle, počiva na ,,načelu radosnog gledanja'' (K. Bogdanović).

U tom pravcu pozitivnog i afirmativnog stava prema Životu i Umjetnosti, moguće je posmatrati  i  grafike Jova Petričevića. Uprkos aktulenim tendencijama savremenih grafičkih praksi, koje su uslovljene i podstaknute najrazličitijim tehničkim mogućnostima nepreglednog umnožavanja i masovne produkcije, čime se u konačnom dovodi u pitanje osnovna premisa grafike kao umjetnosti multioriginala. Jovo Petričević se grafikom bavi na način poštovanja i razumijevanja njenih tradicionalnih vrijednosti, što je već samo po sebi postalo neka vrsta rijetkosti i izuzetnosti“, zapisala je u tekstu za katalog koji prati izložbu kustoskinja Milica Bezmarević.

Maša Jovović (1979) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Odsjek slikarstvo, u klasi prof. Marka Musovića (2004). Magistarske studije završila je na Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore na smjeru Istorija kulture i istorijska antropologija (2015). Učesnica je brojnih samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Podgorici.

Jovo Petričević(1975) je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Odsjek grafika. Trenutno je na postdiplomskim magistarskim studijama na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Učesnik je brojnih samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju kao saradnik u nastavi.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Milica Bezmarević i izložba će se moći pogledati do 31. avgusta.

Izvor: Centar savremene umjetnosti Crne Gore

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}