Loading...

Izložba “Monolozi”

Perjanički dom

Izložba “Monolozi” profesorice Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran”, Danijele Nele Darmanović Mahmutović biće otvorena u četvrtak, 23. juna u 19 h u Galeriji Perjanički dom.

Profesorka Darmanović Mahmutović je angažovana na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta "Mediteran" na predmetima iz oblasti Likovne umjetnosti, na osnovnim i magistarskim studijama od 2006. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na Odsjeku slikarstvo u klasi profesora Dragana Karadžića i magistrirala je na istom fakultetu 2005. godine u klasi profesora Rajka Todorovića - Todora. Autorka je mnogih pozorišnih scenografija za dječje predstave i osnivačica umjetničke grupe „Kunstler“ koja se posljednjih godina aktivno bavi street art-om. Ovo je njena osma samostalna izložba.

“Izložba slika “Monolozi”, u eri dominantno ekstrovertnog pristupa, stvarima pravi zaokret, propitujući globalizovane parole iznutra, i to baš one koje ekranski eminiraju iz masmedijalizujućeg zahvata u ko-jem se integralna realnost oblači kao u svoju brendiranu odjeću. Radovi su izrađeni iz svega nekoliko strogo naglašenih boja, neoivičene slike prepuštaju se i prate prostor, izmiču tradicionalnom tretiranju slike, dočim su poruke (“unutrašnji manifest”) slične onima koje su nekad plasirali “zidopisci”, pokret koji je, da se podsjetimo, nastao tokom 60-ih u Beogradu, kao neka vrsta javnog izražavanja nezado-voljstva i odupiranja društvenim konvencijama”, zapisao je u tekstu za katalog koji prati izložbu muzejski pedagog Vuk Vuković.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Anja Marković, a izložba se može pogledati do 30. juna. 

Izvor: Centar savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}