Loading...

Predstavljanje sabranih djela Mira Vuksanovića

JU "Zahumlje"

U četvrtak, 23. juna, u organizaciji JU Zahumlje Nikšić sa početkom u 19 h u sali Zahumlja, biće predstavljena sabrana djela akademika Mira Vuksanovića. Pored autora, o njegovim djelima će govoriti književnici mr Aleksandar Ćuković i Janko Jelić kao i dr Radoje Femić. Moderatorka programa biće urednica kulturnog programa u JU Zahumlje Anđela Peković.

Sabrana djela Mira Vuksanovića u devet tomova okupljaju romane, pripovijetke, poeme, zapise i autopoetička kazivanja (sa rječnicima i bibliografijom) jednog od najeminentnijih savremenih srpskih književnika. Naslovi su povezani i hronološki i po srodnosti. Objavljivani su od 1977. do 2020. godine.

Miro Vuksanović rođen je 4. maja 1944. godine u Krnjoj Jeli (Crna Gora). Od 1977. do 2021. godine objavio je knjige: Kletva Peka Perkova, roman; Gorske oči, pripovetke; Nemušti jezik, zapisi o zmijama; Vučji tragovi, zapisi o vukovima; Gradišta, roman; Tamooni, poeme i komentari; Moračnik, poeme; Daleko bilo, mozaički roman u 446 urokljivih slika; Semolj gora, azbučni roman u 878 priča o riječima; Točilo, kame(r)ni roman u 33 rečenice; Kućni krug, roman u koncentričnom snu; Semolj zemlja, azbučni roman o 909 planinskih naziva; Povratak u Ravangrad, biografske pripovesti s prologom i pismom svojih likova; Otvsjudu, četiri različite pripovetke s istim namerama; Semolj ljudi, azbučni roman u 919 priča o nadimcima; Čitanje tavanice, pripovedaka 20; Klesan kamen, ogledi i zapisi; Odabrani romani Mira Vuksanovića (u tri knjige); Bihpolje, poratna putopisna pripovest s prologom Vladimira Ćorovića i molitvom Ive Andrića; Danonoćnik, zapisi, komentari, izreke, male priče, pesme u prozi, esejčići, sećanja i razni osvrti; Silazak u reč, O (srpskom) jeziku i (svojoj) poetici; Izabrana dela u pet knjiga; Nasamo s Milanom Konjovićem razgovori, likovi, osvrti; Danonoćnik II; Razgovor s Nemanjom, biografska i autopoetička sabiranja; Brojčanik, putopisni dnevnici; Sabrana dela (9 tomova, 18 knjiga).

Pokretač je i glavni urednik Antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti Izdavačkog centra Matice srpske (2010-2021 objavljeno 120 knjiga). Inicijator i predsednik Uređivačkog odbora Kritičkog izdanja dela Ive Andrića (2017-2021. izašlo 19 tomova). Priredio je više zbornika i antologija. Dobitnik je više nagrada među kojima su: Nagrada ,,Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju proznu knjigu u Jugoslaviji za period 1997-2000; Nagradu za umetnost Vukove zadužbine; Nagradu „Laza Kostić” za pripovednu prozu; NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku; Nagradu „Meša Selimović” za najbolju knjigu na srpskom jeziku; Nagradu „Mihajlo Pupin” za ukupno stvaralaštvo, Oktobarsku nagradu Sombora, Vukovu nagradu i mnoge druge. Na predlog Odeljenja jezika i književnosti izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) 5. novembra 2009. Za redovnog člana SANU izabran je 5. novembra 2015. U SANU obavlja više poslova: upravnik Biblioteke SANU i urednik Tribine, predsednik i član tri akademijska odbora, član Izvršnog odbora Ogranka, pokretač i urednik pet serija izdanja SANU.

Izvor: JU “Zahumlje”

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}