Loading...

„Šćeri moja“ na 14. Teatar festu „Petar Kočić“

Narodno pozorište Republike Srpske

Predstava „Šćeri moja“, Maje Todorović u režiji Ane Vukotić biće izvedena u petak 10. juna na 14. Teatar festu „Petar Kočić“, koji se održava od 4. do 11. juna pod sloganom „Snaga zemlje“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. Pored „Šćeri moja“, u okviru takmičarskog dijela festivala biće izvedene predstave: „Kod večite slavine“ u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, „Kaštel u jezeru“ u produkciji Narodnog pozorišta Sombor, „Cement Beograd“ u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, „Petrijin venac“ u produkciji Ateljea 212 i „Jugoslavija, moja otadžbina“ u koprodukciji Gledališča Koper, Pozorišta Prijedor i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung.

„Maja Todorović vješto udahnjuje istinu likovima, ne bojeći se iste. Tekst je napisan tako da izgleda da je napisan u vreme vladara Nikole. Autentičan i moderan komad, koji kao i Zorka na nas djeluje lako, pitko, a tema je toliko istinita i jasna da na kraju grize dušu. Arhaičan, lijep, glumački tumačen govor deluje rustikalno i zdravo. Crnogorsko narodno pozorište donosi nam predstavu, melodramu, gorkog ukusa. Komični elementi pružaju olakšanje i pomažu dinamici predstave. Scenografija i muzika nenametljivo opisuju atmosferu crnogorskog dvora. Bez obzira na to što je crvena boja dominantna u scenografiji, stiče se utisak sterilnosti i hladnoće u odnosima. Kostim jednostavno simbolizuje faze Zorkinog odrastanja i efektno dočarava njenu zrelost i snagu. Dragocjena predstava, prije svega zbog priče i teme, a potom i glumačke ubjedljivosti koja je na najvišem umjetničkom nivou“, navodi se u obrazloženju selektorke festivala, glumice Slađane Zrnić.

Drama “Šćeri moja” Maje Todorović nagrađena je kao najbolja na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst, a premijerno je izvedena 17. maja 2016. godine na Velikoj sceni. Scenograf je Aleksandar Vukotić, kostimograf Leo Kulaš, asistentkinja kostimografa Lina Leković, Aleksandar Radunović Popaj kompozitor, Sonja Vukićević je koreograf predstave, Balša Poček saradnik na dramaturgiji a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević. Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=1YRRwRWyrso

Pored činjenice da se i nakon šest godina, za predstavu “Šćeri moja” uvijek traži karta više, o njenom kvalitetu svjedoče i brojne nagrade:  Nagrada festivala Purgatorije (2016) za najbolju mušku ulogu Mirku Vlahoviću; Nagrade CNP za 2016. godinu – Velika nagrada Mirku Vlahoviću, Godišnja nagrada Ani Vukotić; Nagrade Festivala glumca, Nikšić 2016, – Grand prix za najbolju mušku ulogu Mirku Vlahoviću, Grand prix za najbolju žensku ulogu Vanji Jovićević i Grand prix za najbolju epizodnu ulogu Slavku Kaleziću; Nagrade JPF, Užice 2016, – “Ardalion” za najbolju mladu glumicu i Nagrada Politike “Avdo Mujčinović” Vanji Jovićević.

Izvor: Crnogorsko narodno pozorište

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}