Loading...

Tribina Kultopis

JU "Zahumlje"

U utorak, 24. maja u sali JU„Zahumlje“ u 19 h, održaće se tribina KULTOPIS čiji će gost biti Ljubiša Pavković, umjetnik na harmonici i dugogodišnji umjetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS. Moderator večeri biće Ivan Peković, umjetnik na harmonici i dugogodišnji član Narodnog orkestra JU „Zahumlje“ Nikšić. Organizator ovog događaja je JU„Zahumlje“, a program je dio majskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2022.

Ljubiša Pavković, rođen je u Beogradu 1947. Član Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd postao je 1970, a od 1981. njegov umjetnički rukovodilac sve do 2010. Veliku ljubav prema harmonici naslijedio je vjerovatno izmješanim genima od oca Bogdana, porijeklom Ličanina, i majke Mire, porijeklom Makedonke, te je sa lakoćom svirao melos čitavog Balkana. Počeo ja da svira sa pet godina. 1970. godine postaje član Narodnog orkestra RTB, a od 1981. godine rukovodio je najznačajnijim orkestrom narodne muzike, kome je podario poseban autentičan ton i interpretativnu efikasnost i koji je pod njegovim budnim okom izrastao u najreprezentativniji orkestar narodne i starogradske muzike. Na čelu Narodnog orkestra snimio je veliki broj pjesama i igara, koje se čuvaju u Fonoteci Radio Beograda kao nacionalno blago. Kao mladi solista na harmonici, na Međunarodnom festivalu u Dižonu 1966. godine, u konkurenciji učesnika iz 25 zemalja osvaja prvo mjesto.

Dobitnik je mnogih značajnih nagrada, ali se posebno izdvaja nagrada iz 2000. godine, kada je na takmičenju harmonikaša u Moskvi dobio specijalnu nagradu za izuzetno muziciranje - Srebrni disk, koji mu je uručio šef Katedre Ruske muzičke akademije Fridrih Lips, što praktično znači da je proglašen za najboljeg hamonikaša svijeta. Prema riječima čuvenog kompozitora Radoslava Graića: U Ljubišinoj harmonici objedinjeni su topli, ljudski glas, setna violina, virtuozna frula, moćne orgulje i osećajna slovenska duša. Ceo svoj umetnički život popularni Pavke je posvetio izučavanju balkanskog folklora, otkrivajući njegove tajne i negujući njegove autentične vrednosti i lepote. Najkraće - široka balkanska duša.

Izvor: JU “Zahumlje”

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}