Loading...

Predstavljanje književnog portreta pjesnika Andrije Radulovića.

Kulturni centar Nikola Đurković

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica u srijedu 25. maja u 20 h organizuju predstavljanje književnog portreta pjesnika Andrije Radulovića.

Andrija Radulović, književnik, urednik više časopisa za književnost, kulturu i umjetnost, esejista, publicista, književni kritičar, antologičar i prevodilac, rođen je 3. februara 1970. godine u Podgorici u porodici prosvjetnih radnika.

Autor je dvanaest knjiga poezije i dvije antologije poezije, kao i velikog broja tekstova iz svijeta kulture i umjetnosti u dnevnim i međunarodnim listovima, novinama i časopisima.

Bio je predsjednik Odbora za međunarodnu saradnju Udruženja književnika Crne Gore (2005-2015); potpredsjednik Fondacije za književnost i kulturu „Miodrag i Branka Ćupić“(2010-2020)i predsjednik žirija za regionalnu književnu nagradu „Miodrag Čupić“; jedan je od osnivača i potpredsjednik književnog društva „Njegoš“(2004-2008) kao i član i predsjednik žirija za nagrade „Marko Miljanov“ UKCG, „Makarijevo slovo“ i „Književni zapis“. Predsjednik žirija za dodjelu državne nagrade „Oktoih“ za izuzetne rezultate iz oblasti vaspitanja i obrazovanja. Predstavnik je Crne Gore u programskom savjetu Foruma slovenskih kultura, međunarodne organizacije koja promoviše očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicije na prostoru slovenskih zemalja.

Objavio je sljedeće knjige:

„Pogled s mosta“, 1994;

„Znak u pijesku“, 1995;

„Ponoć na Donu“, 1997;

„Ognjeno rebro“, 1998;

„Riječ sa juga“, 2000;

„Anđeo u pšenici“, 2002;

„Ognjeno rebro“ na bugarskom jeziku, 2003;

„Coasta de boc“ na rumunskom jeziku, 2006;

„Sniježna azbuka“, 2007;

„Zvono“, 2008;

„Bivše kraljevstvo“, 2010;

„Sniježna azbuka“ na ruskom jeziku,2011;

„Sniježna azbuka“na slovenačkom jeziku,2013;

„Bijela pčela Volta Vitmena“, 2015;

„Kad bih plakao kao vinograd“, 2018;

„General i lasta“, 2021.

Pjesme su mu zastupljene u velikom broju domaćih i stranih izbora, pregleda, atlasa i antologija poezije. Poezija mu je prevedena na: ruski, engleski, bugarski, italijanski, rumunski, španski, grčki, mađarski, arapski, danski, slovenački, makedonski, poljski, švedski, ukrajinski, francuski, bjeloruski, njemački, hebrejski, češki, slovački,turski,svahili, bengalski i jermenski jezik.  

Član je Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja novinara Crne Gore.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada i društvenih priznanja. Izdvojićemo nagradu „Pečat varoši sremskokarlovačke“ i nagradu „Radoje Domanović“.

Radulovićevo stvaralaštvo predstavljeno je u Srbiji, Bugarskoj, Rusiji, Rumuniji, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini u više navrata na poziv visokih kulturnih i državnih institucija.

Živi u Podgorici, radi na Cetinju.

Na predstavljanju, koje će se održati u Atrijumu Kulturnog centra, pored autora učestvuju akademik Siniša Jelušić i mr Milorad Durutović.

Izvor: Kulturni centar „Nikola Đuričković“

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}