Loading...

Izložba “Govor bjeline” Nele Hasanbegović

Galerija Centar

U petak 6. maja u 19 h u Galeriji Centar biće otvorena izložba “Govor bjeline” Nele Hasanbegović.

Samostalnom, retrospektivnom izložbom "Govor bjeline", umjetnica Nela Hasanbegović predstaviće se u Galeriji Centar i njome obilježiti dvadeset godina umjetničke karijere. 

"Nela Hasanbegović se kroz svoj umjetnički angažman bavi kritičkim i etičkim promišljanjem pozicije žene kroz prizmu tradicije, društva, uloge, ali i vremena. Iako je akcenat prvobitno na ženi, ona je samo polazište za razmišljanje o širim pojmovima poput dobra i zla, ispravnog, pravednog, o smislu i o univerzalnim vrijednostima. Dakle, prevazilazi i samu ženu. Meni, kao kustoskinji, izuzetno su važna problematizovanja tradicije i naslijeđene kulture jer nas samo preispitivanje i mijenjanje lošeg vode ka boljem, a kao ženi, izuzetno su mi poznati svi okovi", zapisala je u katalogu koji prati izložbu kustoskinja Anja Marković.

Nela Hasanbegović je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu završila osnovne i magistarske studije vajarstva. Trenutno je kandidatkinja na doktorskom studiju umjetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i interdisciplinarnom doktorskom studiju na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu. Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u zvanju više asistentice na predmetima Metodika likovnog odgoja I-VI, Metodika nastave likovne umjetnosti i likovne kulture I-VI, i dr. Izlagala je na preko 130 međunarodnih i domaćih kolektivnih i 19 samostalnih izložbi, a njena djela su uvrštena u muzejske i privatne kolekcije. Učesnica više simpozijuma, panela, konferencija, rezidencijalnih programa, dobitnica prestižnih nagrada i stipendija, te članica strukovnih Udruženja u BiH i inozemstvu. Sudjelovala je u realizaciji više likovno-edukativnih radionica i objavila nekoliko članaka. 

Posebna područja njenog istraživačkog interesovanja su trodimenzionalna i intermedijalna umjetnost. Njeni umjetnički radovi su realizirani kao instalacije, video radovi, fotografije i performansi. Njena raznolika umjetnička praksa obilježena je konceptualnim i provokativnim pristupom - koji istražuje odnos između kulturnog pamćenja i identiteta, roda, prostora, arhitekture, nadzora i kontrole - pretočena u djela koja propituju značenje stvaranja umjetnosti, dvosmislenost jezika, ograničenja i mogućnosti. Dvosmislena, izravna te prožeta historijskim, političkim i društvenim referencama, njena se umjetnost nikada ne suzdržava od uspostavljanja kritičkog odnosa sa mjestima na kojima je izložena, materijalima od kojih je napravljena, i ulogom gledaoca i stvaraoca.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Anja Marković, a publika će imati priliku da je pogleda do 31. maja.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}