Loading...

Izložba Marka Ilića „Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta“ u Modernoj galeriji

Moderna galerija

U četvrtak 5. maja u 18 h, u Modernoj galeriji, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe Mirka Ilića, pod nazivom „Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta“.

Izložbu će otvoriti koordinatorka FLUID dizajn foruma prof. mr Ana Matić i direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković.

Izložba je prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića, kroz selekciju plakata, ilustracija, stripova i novinskih naslova, koji na autentičan način daju komentar na neka od najznačajnijih društvenih i političkih pitanja koja su obilježila posljednjih 120 godina ljudske istorije.

Kustos izložbe je likovni kritičar Marko Golub.

Mirko Ilić (Bijeljina, 1956.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata. Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. dolazi u Sjedinjene Države gdje radi za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom za međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa. Godine 1995. godine osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D kompjutersku grafiku. Sa Stevenom Hellerom ko-autor je deset knjiga, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, The Anatomy of Design, Stop Think Go Do, Lettering Large i Presenting Shakespeare. S Miltonom Glaserom objavio je knjigu The Design of Dissent. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, uključujući Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Society of Newspaper Design. Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela. Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju polaznicima magistarskih studija School of Visual Arts u New Yorku. Organizuje i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, koja je od 2017. do danas postavljena 115 puta u više od 30 zemalja.

Organizatori izložbe su JU Muzeji i galerije Podgorice, FLUID dizajn forum, NVU FLUX  i HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija.

Izložba će biti otvorena do 26. maja 2022. godine.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}