Loading...

Svečano otvaranje paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu

Palata Malipiero

Svečano otvaranje paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu biće održano u četvrtak, 21. aprila u 18:30 u Palati Malipiero.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na 59.  Venecijanskom bijenalu je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, u organizaciji i produkciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore sa Jelenom Božović komesarkom i Natalijom Vujošević, kustoskinjom izložbe uz partnerstvo sa AirMontenegrom i Aerodromima Crne Gore.

Crnu Goru na 59. Internacionalnoj izložbi umjetnosti u Veneciji predstavljaju umjetnici Dante Buu, Lidija Delić, Ivan Šuković, Darko Vučković i Jelena Tomašević, te djela iz kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja Zuzane Čalupove, Renea Portokarera, nepoznatog autora iz Iraka, kao i video zapis o skulpturi umjetnika Bernarda Matemere.

Na svečanom otvaranju će govoriti Andrija Radulović, generalni direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kluturno-umjetničkog stvaralaštva u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Jelena Božović, poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore i komesarka i Natalija Vujošević, kustoskinja izložbe.

Izložba Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak, gradi iskustvo nalik naučnofantastičnoj priči o mogućim budućnostima, pletući je kroz multitemporalne i intergeneracijske poglede umjetnika koji dolaze iz različitih društvenih i istorijskih konteksta koji se talože na prostoru današnje Crne Gore.

Ova priča nastaje na marginama „svijeta”, koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom, iz prostora akutne distopije dezintegrisanog „tijela” prirode i društva koje se pod konstantnim turbulencijama, uticajima i potresima mijenja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija, događaja, slika, strahova i snova pluta u vremenu i prostoru.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}