Loading...

Samostalna izložba radova, Boško Atanacković

Galerija ULUS

U srijedu, 19. januara u 19 h, u Galeriji ULUS (Knez Mihailova 37.) biće otvorena samostalna izložba Boška Atanackovića.

Kroz višedecenijsku umetničku karijeru, rad Boška Atanackovića je zasnovan na sprezi vizije profesionalnog slikara i vazduhoplovnog inženjera, te i projektanta metalnih konstrukcija. U Galeriji ULUS-a izlagao je 1997. i 2010. godine. Publika će biti u prilici da na trećoj samostalnoj izložbi Boška Atanackovića u Galeriji ULUS vidi radove koji obuhvataju jedan broj slika, metalnih konstrukcija i poslednju od bespilotnih letjelica kao najnoviji dio njegovog opusa u kome je pomenuta sprega osjetna bez obzira na konkretan materijal pojedinačnog djela.

Boško Atanacković je rođen 1940. u Beogradu. Godine 1969. diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu (vazduhoplovni smer), a 1972. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (slikarski smjer), u klasi prof. Ljubice Sokić. Od 1970. do 2005. god. radio je u Vazduhoplovnotehničkom institutu u Beogradu na poslovima Strukturalne mehanike i Proračuna čvrstoće vazduhoplovnih konstrukcija. Ispred Instituta je učestvovao na 16 domaćih i međunarodnih skupova iz Nacrtne geometrije, Analitičke geometrije, Informatike, Opšte mehanike...

Član ULUS-a postao je 1976. godine. Do sada je imao 34 samostalne izložbe i preko 200 grupnih, kako u zemlji, tako i u inostranstvu (Francuska, Švajcarska, Panama, Kuba, SAD, Francuska, Španija, Belgija, Engleska i Italija). Dobitnik je nagrade „Zlatno dleto“ za skulpturu „Stub sa dve grane“ na Prolećnoj izložbi ULUS-a za 2009, kao i drugih vrednih nagrada za skulpturu, keramiku i inženjerske projekte.

Izložba će biti otvorena do 30. januara 2022.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}