Loading...

Crnogorska književnica Tanja Bakić govori na prestižnoj naučnoj konferenciji

Razne lokacije

Crnogorska književnica, Tanja Bakić, učestvuje kao pozvana govornica na prestižnoj međunarodnoj naučnoj konferenciji u organizaciji britanskih Univerziteta Linkoln i Univerziteta Bišop Grosetist, a koja je u potpunosti posvećena djelu Vilijama Blejka, i održava se pod nazivom Globalni Blejk (Global Blake) u periodu od 11-13. januara 2022. godine. Zbog aktuelne pandemijske situacije, ovaj događaj, prvobitno planiran za septembar 2020. na Univerzitetu Linkoln u Velikoj Britaniji, odvija se ipak u online formatu.

Čast da otvore ovu konferenciju pripala je svjetski poznatim poznavateljima Blejkovog djela – Lindi Fridman sa Univerzitetskog Koledža London, Stivenu Ajsenmanu sa Nortvestern Univerziteta u SAD, Majku Gudu sa Sirakjuz Univerziteta (SAD), Luizi Kejl sa Birkbek Univerziteta u Velikoj Britaniji, te i poznatoj britanskoj pijanistkinji, Herijeti Stabs.

Na ovoj uglednoj konferenciji učestvuju i naučnici poput: Kler Sonders sa Univerziteta Oksford, Kerolin Riči iz galerije Tejt Britan, Dejvid Voral sa Notingam Trent Univerziteta, Mark Lusier sa Arizona Univerziteta, Kolin Trod sa Univerziteta u Mančesteru, Stiv Klark sa Tokio Univerziteta, Elizabet Efinger sa Univerziteta Novi Bransvik (Kanada), Luk Voker sa Univerziteta u Roihemptonu, Judžin Frid sa Univerziteta u Johanesburgu (Južna Afrika), Džonatan Gros, predsjednik Udruženja Bajron iz Londona, Dejvid Smit sa Bejlor Univerziteta (SAD), i drugi.

Učešće Tanje Bakić na ovoj konferenciji odnosi se na prezentaciju recepcije Blejka u savremenoj online blog-formi, oslikanu putem studija tekstualnosti.

Napominjemo i da će tekst izlaganja Tanje Bakić o Vilijamu Blejku, prethodno prezentovan u galeriji Tejt Britan u Londonu 2019. godine u sklopu do sada najveće Blejkove retrospektivne izložbe u svijetu pod nazivom Vilijam Blejk: umjetnik (William Blake: The Artist), biti objavljen tokom 2022. u Njujorku, te i  da je njen drugi rad o Blejku već uvršten u monografiju Recepcija Vilijama Blejka u Evropi (The Reception of Blake in Europe) svjetski prestižnog izdavača Blumsburi sa sjedištem u Londonu.

Više info o aktuelnoj konferenciji u Linkolnu (UK):

https://globalblake.zoamorphosis.com/

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}