Loading...

Kraljevsko pozorište na regionalnom teatarskom festivalu u Sarajevu

Razne lokacije

Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ učestvovaće sjutra (srijeda, 15. decembra) na V regionalnom teatarskom festivalu „Dani Jurislava Korenića“ u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, s predstavom „Bog masakra“, koju je, prema tekstu Jasmine Reze, režirao Siniša Evtimov.

U predstavi o dva bračna para koja teže rješavanju sukoba svoje djece uloge tumače: Marija Labudović, Vule Marković, Jelena Đukić i Omar Bajramspahić.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Kamernog teatra 55, trajaće u periodu 14-22. decembar.

Osim predstave Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, u takmičarskom dijelu, publici će se predstaviti najkvalitetnije regionalne pozorišne produkcije. To su: „Gospođica Julija“, po drami Augusta Strindberga, u režiji Aide Bukvić – koprodukcioni projekat Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, potom predstava „Petra“, po motivima teksta Ričarda Lorca u režiji Irfana Mensura – Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Publika će vidjeti i autorski projekat “Identitluk”, u režiji Tanje Miletić – Oručević, urađen u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar / Narodnog pozorišta Mostar, dok je u takmičarskoj selekciji još jedan crnogorski projekat. Riječ je o Euripidovoj „Ifigeniji“ – predstavi u režiji Zorana Rakočevića, koja je nastala u koprodukciji Centra za kulturu Kolašin, NVO “Korifej teatar” i Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” iz Bijelog Polja.

Domaćin Festivala, Kamerni teatar 55, predstaviće se s komadom Darka Cvijetića “Šindlerov lift”, u režiji Kokana Mladenovića, dok je, takođe, pred publikom i žirijem predstava “Stvari o kojima ne govorimo“, Makedonskog narodnog pozorišta, u režiji Nele Vitošević, kao i predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske „Ožalošćena porodica“, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Nikola Pejaković.

O nagradama će odlučivati petočlani žiri u sastavu: Božidar Šnajder, Svetislav Basara, Arma Tanović, Nermina Mujagić i Larisa Sarajlić-Ramović, dok će Festival zatvoriti monodrama „Bukača“, rađena po knjizi Martine Mlinarević, u režiji Tee Šimić. Sve predstave počinju u 20:00h

Festival nosi ime jednog od osnivača i glavnih inicijatora pokretanja Malog pozorišta, danas Kamernog teatra 55. Jurislav Korenić je bio upravnik ove teatarske kuće u Sarajevu od 1958. do 1966. godine, ali i reditelj 44 predstave koje su postavljene na sceni Kamernog teatra 55.

(promo: Kamerni teatar 55 – Sarajevo)

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}