Loading...

Drugo po redu, Bijenale Post-YU+th otvoreno je sinoć, 9. decembra u Dvorcu Petrovića

Dvorac Petrovića

Drugo po redu, Bijenale Post-YU+th otvoreno je sinoć, 9. decembra u Dvorcu Petrovića.

Ovogodišnji žiri u sastavu odlučlio je da dobitnik ovogodišnjeg Bijenala bude Andrej Škufca iz Slovenije sa radom „Black Market“.

Rad Andreja Škufce predstavljen je kao mreža koju karakterišu fikcija, tehnološki dizajn, procesi industrijske proizvodnje i sintetički materijali. Njegove instalacije ne samo da kombinuju tehnološke i fiktivne elemente, već proizvode imerzivna i naizgled animirana okruženja u kojima ljudski agensi više nijesu centralni. Imao je samostalne izložbe u Aksiomi, Ljubljana; Međunarodnom grafičkom centru, Ljubljana; Galeriji Miroslav Kraljević, Zagreb; Karlin Studios, FUTURA, Prag; Projektnom prostoru DUM, Ljubljana. Učestvovao je na grupnim izložbama u MAXXI - Nacionalnom muzeju umjetnosti XXI vijeka, Rim; Ludvig Muzeju, Budimpešta; Muzeju savremene umjetnosti Metelkova, Ljubljana; Galeriji moderne umjetnosti, Ljubljana. Urednik je u časopisu Šum.

Obrazloženje žirija u cijelosti:

„Žiri u sastavu Ljiljana Karadžić, Tjaša Pogačar i Barbara Gregov jednoglasno je odlučio da nagrada ovogodišnjeg bijenala pripadne Andreju Škufci za rad Black Market. Black Market je skulpturalno okruženje koje upućuje na odnos između tehnologije kao samorastuće infrastrukture u kojoj čovjek nije više centralni subjekt. Na taj način rad komentariše savremena pitanja kapitalističke ekspanzije, njegove ektrakcijske logike i ekoloških konsekvenci, a pri tome se pozive na naučnu fantastiku u literaturi i filmu, kao i vizije tehnologije u popularnoj kulturi.

Žiri posebno pohvaljuje radove  „thank you for being here with me“ i „ne sasvim nasumično i rijetko“ Marka Gutića Mižimakova jer otvaraju nedovoljno zastupljena pitanja odnosa tehnologije i queer tijela u regionalnom kontekstu.“

Nagrada je otkup rada od strane Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Veliki doprinos u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala dala je i Fondacija „Ćano Koprivica“.

Ostali učesnici su: Milica Mijajlović i Brigita Antoni (Crna Gora), Luka Ličina (Srbija), Marko Gutić Mižimakov (Hrvatska), Laureta Hajrullahu (Kosovo), Miloš Trakilović (Bosna i Hercegovina) i Natasha Nedelkova (Sjeverna Makedonija).

Izložba Post-YU+th se može pogledati u Dvorcu Petrovića do 30. januara. 

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}