Loading...

Druge večeri u okviru „Beo art“ revije, predstava „Čitač“

Nikšićko pozorište

Druge večeri, u okviru „Beo art” revije predstava, u Nikšićkom pozorištu u petak, 3. decembra sa početkom u 20 h biće izvedena predstava „Čitač”, rađena po tekstu Bernarda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

Nikšićko pozorište reviju organizuje  pod sloganom „Magija se nastavlja”, a gledaoci uz kupljenu ulaznicu, za sve četiri predstave tokom trajanja revije, na poklon dobijaju još jednu. Generalni sponzor revije predstava u Nikšićkom pozorištu je Elektoprivreda Crne Gore.

Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. Knjiga je prevedena na tridest devet jezika, a po njoj 2007/2008. godine snimljen istoimeni američki film u režiji Stivena Daldrija, s Kejt Vinslet, koja je nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu 2009. godine. Knjiga je prodata u tiražu od milion primeraka u džepnom izdanju u SAD, a u nekim nemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama. Ovo je povratak Liješevićevim temama: odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čoveku.

„Radnja se dešava deset, petnaest i dvadeset pet godina poslije Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo.”

Revija će se realizovati u skladu sa aktuelnim mjerama i preporukama protiv širenja pandemije korona virusa.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}