Loading...

„Đokonda“ na 26. Jugoslovenskom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu

Užičko pozorište

Predstava “Đokonda”, Viktora Lodata, u režiji Dušanke Belade, biće izvedena 4. novembra u 19:30 h na sceni Narodnog pozorišta u Užicu, u okviru 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda”.  Pored CNP-a, na festivalu koji se održava od 1. do 7. novembra pod sloganom “Pričaj mi o nežnosti” učestvuju i Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda, Pozorište Promena iz Novog Sada, Atelje 212, Narodno pozorište Pirot, Gradsko pozorište iz Podgorice. Selektor festivala Bojan Munjin, naveo je u izvještaju o selekciji da  predstava CNP-a govori o tome šta nam danas znači ljepota, puno kasnije od trenutka kada je moderna umjetnost izmijenila svoje lice.

Drama "Đokonda (Žena koja se igra)", opisuje istiniti događaj - krađu da Vinčijeve "Mona Lize", 21. avgusta 1911. godine, od strane italijanskog doseljenika, bivšeg radnika u Luvru - Vićenca Peruđe, koji je želio da je vrati Italiji. Kroz različite uglove sagledanja, fragmentarno, putem monoloških scena, drama istražuje razloge posebnosti ovog umjetničkog djela, bavi se odnosom običnog čovjeka i umjetnosti, suprotstavlja principe zakona i ličnog ubjeđenja, prati unutrašnja kolebanja specifičnih karaktera i preispituje pojam i porijeklo patriotizma.

U predstavi igraju: Zoran Vujović, Slavko Kalezić i Branka Otašević. Pored režije, Dušanka Belada potpisuje i adaptaciju, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, izvršne producentkinje su Jelena Milošević i Janja Ražnatović.

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}