Loading...

Bijenalna izložba 31. i 32. sesije Likovne kolonije Galičnik

Mala stanica

Bijenalna izložba 31. i 32. sesije Likovne kolonije Galičnik će se održati 9. novembra u 19 h u Nacionalnoj galeriji Republike Sjeverne Makedonije, Mala Stanica.

Poslednje dve sesije kolonije bavile su se gorućim problemom ekologije, zaštite životne sredine i obnavljanja izgubljene veze sa prirodom.  31. sesija je imala koncept Koegzistencije koji je problematizovao odnos (izgubljeni odnos) između prirode i čoveka (naravno samog Galičnika i njegove prirode i tradicije), odnos ili koegzistenciju vidljivog sveta sa nevidljivim opasnostima (virusi i pandemije koje čine  ne vreba), suživot umetnosti i običnog naroda;  umetnost i politika;  umetnost i ekologija;  umetnosti i tehnologije.  Na ovoj sesiji su učestvovali i svoje radove će predstavljati: Nenad Tonkin, Jana Jakimovska, Shqipe Mehmeti, Borče Bogoevski, Tanja Ristovska, Igor Tanevski, Ana Trajkovska i Ana Ivanovska iz Makedonije, Zhanghong Liao (Kina), Burim Muftiju (Kosovo),  Tarlan Loftizadeh (Iran), Slobodan Radojković i Marina Marković (Srbija), Fransisko Tomšić (Urugvaj), Ivana Radovanović ((Crna Gora), Ruben Bas (Nemačka).

32. sesija je, pak, imala koncept pod nazivom Vizuelna intruzija i namjera ovog diskursa je bila vizuelna intervencija, tj.  upadanje u prirodni ambijent Galičnika i okoline, da vizuelizuje kontrast i moć koju čovek ima u ugrožavanju, ali i zaštiti životne sredine i očuvanju njenog prirodnog oblika i forme.  Ovakve intervencije treba da podignu nivo svijesti i da imaju direktan uticaj na proces buđenja i preuzimanja odgovornosti za svoje postupke.  Pod pojmom ekologija podrazumevamo širi spektar diskursa vezanih za istoriju, arhiviranje, dominaciju, itd. Na ovoj sesiji su učestvovali: Joseph van Caldenbourg (Holandija), Milka Delibašić (Crna Gora), Magdalena Kuczko (Poljska), Ana Maria Pascu (Rumunija).  ), Klica Antoniou (Kipar), Zara Aleksandrova (Bugarska), Eylul Dogruel (Turska), Denis Jagdzi (Kosovo/Makedonija) i makedonski autori: Gordana Vrencoska, Hristina Zafirovska, Ivana Ivna Samandova, Gorančo Gjorgjievski, Dorotej Jovan Nešovski,  Na izložbi će biti predstavljen Zoran Georgiev i njihovi radovi.

Većina radova je urađena u novim medijima, kao što su video zapisi, video instalacije, digitalne grafike, fotografije, intervencije u prostoru, objekti i konceptualne slike i grafike.  Izložba će biti postavljena do 19.11.2021.

Učesnice izložbe iz Crne Gore su Ivana Radovanovic (31.sesija) i Milka Delibasic (32.sesija) Galičnik likovne kolonije.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}