Loading...

Prvi program iz ciklusa – Poetika moje zemlje – Moja Crna Gora

Knjižara Karver

U četvrtak 21. oktobra u 18 h, Knjižara Karver u Sali Banja, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada, organizuje prvi program iz ciklusa Poetika zemlje – Moja Crna Gora.

O književnom stvaralaštvu Mladena Lompara govoriće Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Andrijana Deletić Milačić, profesorica jezika i književnosti i Varja Đukić, glumica.

Poetika zemlje – Moja Crna Gora www.poetikazemlje.me, naslov je programa projekta koji je Sibila d.o.o. Knjižara Karver realizovala unazad četiri godine u saradnji sa Ministartvom kulture i Ministarstvom prosvjete.

Novi ciklus projekta koji upravo realizujemo u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore  Đurđe Crnojević pokrenuli smo iz potrebe da misija promocije vrhunskih autora crnogorske književnosti bude dostupna, vidljiva i da posluži kao prijedlog za primjenu u procesu nastave jezika i književnosti u srednjim školama, ali i da svi nivoi stručnog i teorijskog znanja o književnicima budu dostupni najširoj i stručnoj javnosti preko veb stanice www.poetikazemlje.me i uz korišćenje jedinstvenog fonda Nacionalne biblioteke dostupnog svakodnevno na veb stranici https://www.nb-cg.me

Vrijednost web stranice Poetika zemlje – Moja Crna Gora je godinama potvrđivana kroz realizaciju programa u kojem su učestvovali učenici i profesori srednjih škola u Bijelom Polju, Kolašinu, Mojkovcu, Beranama, Pljevljima, Rožajama, kao i učenici u školama u Podgorici i ostalim gradovima u Crnoj Gori.

Novi ciklus projekta biće realizovan u kontinuitetu narednih mjeseci i obuhvata raznorodne djelatnosti :

- Program o autorima- Razgovori, prikazi, predavanja, čitanje i uzorci audio poezije i proze, video intervjui.

- Opremanje stranice www.poetikazemlje.me prilozima koje će realizovati Nacionalna biblioteka Crne Gore i za koje samo ova vrhunska ustanova kulture u Crnoj Gori ima stručne i tehničke kapacitete - bibliografija autora, kao i postavljanje na stranicu svoje Digitalne biblioteke www.dlib.me jedne knjige autora i knjige iz oblasti književne teorije o autoru.

- Power point prezentacija o autoru, koja će biti dostupna i na web stranici, se može koristiti u nastavi za učenike srednjih škola, a koju za program i za web stranicu priprema Andrijana Deletić, profesorica jezika i književnosti u Ekonomskoj školi Mirko Vešović u Podgorici, predavač sa vrhunskim iskustvom u nastavi jezika i književnosti i autorka i koautorka brojnih udžbenika za nastavu maternjeg jezika i književnosti.

- izbor linkova – PDF formati knjiga i tekstova, prikazi knjiga, književna kritika, intervjui.

- poklon knjige za biblioteke srednjih škola koje knjižara Karver za ovaj projekat obezbjeđuje u saradnji sa crnogorskim izdavačima. Namjera nam je da pokrenemo otvorenu komunikaciju o potrebi snabdijevanja školskih biblioteka, kako bi učenici bili u prilici da se upoznaju sa našom književnom baštinom i djelima savremenih crnogorskih autora.

Posebna je vrijednost projekta je saradnja sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju koja je najznačajnija identitetska institucija naše države. Njena uloga je prvenstveno da prikuplja, čuva i daje na korišćenje crnogorsku pisanu kulturnu baštinu, a ujedno je matična biblioteka i nosilac bibliotečko-informacione djelatnosti u Crnoj Gori.

Svojim fondovima, koji sadrže oko 2 miliona jedinica bibliotečke građe, predstavlja najveću informacionu bazu podataka koja je dostupna za korišćenje u cilju unapređenja kulturnog, obrazovnog, naučno-istraživačkog, odnosno sveukupnog napretka naše države.

Savremeni informacioni trendovi su olakšali posao bibliotekara na organizovanju i obradi informacija i uveli biblioteke u naše domove posredstvom elektronskih kataloga i digitalnih kolekcija, ne umanjujući značaj bibliotečke profesije i njene uloge. Novi modeli poslovanja i novi korisnički servisi, u skladu sa načelom opšte dostupnosti, omogućavaju aktivno učešće Nacionalne biblioteke u kreiranju kulturno-obrazovnog ambijenta Crne Gore, kao i razvijanje međunarodne saradnje i razmjene digitalnih sadržaja na regionalnom i globalnom nivou.

U toku oktobra, novembra i decembra mjeseca programi Poetika zemlje – Moja Crna Gora biće posvećeni Mihailu Laliću, Mirku Kovaču, Ristu Ratkoviću, Sretenu Asanoviću, Miodragu Vukoviću, Ćamilu Sijariću, Miodragu Bulatoviću...

Prvi program iz ciklusa posvećen je Mladenu Lomparu.

Mladen Lompar je rođen 22. marta 1944. godine na Cetinju, a preminuo 15. avgusta 2017. u Kotoru. Završio je Filozofski fakultet, Odsijek za istoriju umjetnosti u Beogradu.

Za crnogorsko pjesništvo zaslužan je jer je unio dotad nepoznatu rafiniranost i otmenost, crpeći nadahnuća iz stare dukljanske baštine, Crnojevića štamparije, legendi o gospođama Jakvinti i Darinki i dr. U pjesništvu je u ranoj fazi prepoznat je istančano lirskim stihovima, jezgrovitih jezičnih sklopova i ljubavne tematike. Od 1991. godine je prešao na druge načine iskazivanja,odnosno od zbirke „Prostor izgubljene svjetlosti“. Preveden je na nekoliko jezika: slovenački, makedonski, bugarski, francuski, engleski, albanski.

Mladen Lompar je pisao djela i likovnu kritiku o crnogorskim slikarima i crnogorskoj likovnoj umjetnosti. Autor je brojnih likovnih izložbi i muzejskih postavki. Vodio je izdavačku kuću Dignitas koja je objavljivala naslove mladih i afirmiranih crnogorskih pisaca, te naslove iz istorije.

Bio je član i potpredsjednik Dukljanske akademije znanosti i umjetnostiCrnogorskog društva nezavisnih književnika (i jedan od osnivača) i predsjednik Crnogorskog PEN centra. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Ars.Bio je komesar II i III Cetinjskog bijenala. Bio je član Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika.

Knjige poezije:

PustinožItelj, Obod, Cetinje, 1970; Karabojno žitije, Obod, Cetinje, 1972; Tajni osvit, Obod, Cetinje, 1975; Noć poslije, Pobjeda, Titograd 1981; Uzalud riječ, Udruženje književnika Crne Gore, Titograd, 1986; Dnevnik iz boce, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Titograd, 1991; Prostor izgubljene svjetlosti, Književni krug Split, 1991; Dodir za gubilište, Rora, Podgorica, 1993; Kraljica Jakvinta, opat Dolči i vrijeme stida, (prvo i drugo izdanje), Dignitas, Cetinje, 1995; Tri pisma Darinki i narod jedinstvenog kraja, Dignitas, Cetinje, 1996; Boca lude princeze, Dignitas, Cetinje, 1997; Triptihon iz nacionalne biblioteke, Grafos, Cetinje, 1998, Tišina četvrtog pečata, Grafos, Cetinje, 1999; Dodir za gubilište, (drugo izdanje), DUKS, Podgorica, 2001, Noć iz lapidarija, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Podgorica 2003; Sjena na sceni, DANU, Podgorica, 2004, Senca na prizorišču (Sjena na sceni), Apokalipsa, Ljubljana, 2006; Sedam redova života, Meandar, Zagreb, 2009, vrijeme u kojemu sam prošlost (prvo i drugo izdanje), Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Podgorica, 2009, Mit o izgubljenim dodirima, Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2010, Proročišta snova – Oracles Des Songes, DANU, Podgorica, Set 2012;  The Arc Of Finitude (Putanja konačnosti), DANU, 2013; Zasipnat glas (Promukli glas) Blesok, Skopje, 2013, Triptih ot narodnata biblioteka, Avangard print, EOOD - Ruse, Sofija, 2013, Balsamovana kletva, Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2013; Diptiku i cmendjes (Diptih rastrojstva), Onufri, Tirana, 2014; Od plamena do svjetlosti, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica, 2015; Zmije Grmožura, Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2016, Tudje strasti, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Zagreb, 2017, Nostalgija za izmišljenim prostorom, Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2017.

Monografije:

CRNOGORSKI SLIKARI, Atlas, CID, Podgorica, 2010; PAINTERS OF MONTENEGRO, Atlas, CID, Podgorica, 2010; MILO MILUNOVIĆ, Matica crnogorska, Pobjeda, DPC, Podgorica, 2013; MILOŠ VUŠKOVIĆ, Matica crnogorska, Pobjeda, DPC, Podgorica, 2013; MIHAJLO VUKOTIĆ, Matica crnogorska, Pobjeda, DPC, Podgorica, 2013; JOVAN ZONJIĆ, Matica crnogorska, Pobjeda, DPC, Podgorica, 2013; PETAR LUBARDA, Matica crnogorska, Pobjeda, DPC, Podgorica, 2013.

Nagrade: Zlatni pečat Crnojevića, Podgorica, 2002; Risto Ratković, Bijelo Polje, 2004, Trinaestojulska nagrada Crne Gore, 2007, Vito Nikolić, Nikšić, 2009, Aleksandar Leso Ivanović, Cetinje, 2010; Miroslavljevo jevanđelje, Podgorica – Bijelo Polje, 2010.

 

O učesnicama programa :

 

Mr Dragica Lompar rođena je 1963. godine na Cetinju. Završila je Gimnaziju u rodnom gradu, a diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek Opšta književnost i   bibliotekarstvo. Postidiplomske studije iz bibliotekarstva i informacionih nauka završila je 2009. godine na Sveučilištu u Zadru, odbranivši rad na temu „Biblioteke, arhivi i muzeji – mogućnosti saradnje“. Od 1987. godine zaposlena je u Nacionalnoj biblioteci “Đurđe Crnojević” na Cetinju.

Od 2008. obavljala je dužnost pomoćnice direktora Nacionalne biblioteke, a najviše stručno zvanje bibliotekarka-savjetnica stekla je 2012. godine.

Objavila je 2019. godine u kaoutorstvu djelo „Crnogorski biografski leksikon, Tom 1, Crnogorsko primorje”, više stručnih radova iz kulturne istorije i bibliotekarstva i učestvovala na brojnim konferencijama u zemlji i inostranstvu. Bila je članica značajnih komisija za izradu zakonskih i podzakonskih akata Ministarstva kulture i Nacionalne biblioteke.

Članica je redakcija stručnih časopisa “Bibliografski vjesnik” i “Arhivski zapisi”, zatim Savjeta za kulturu Prijestonice Cetinje i Komisije za polaganje stručnog ispita iz bibliotekarstva.

Za direktoricu Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ imenovana je 18.03.2021. godine.

Andrijana Deletić-Milačić rođena je 28. 9. 1983. godine u Podgorici. Završila je Filozofski fakultet u Nikšiću, odsjek za srpski jezik i književnost, a diplomirala na romanu ,,Heroj na magarcu“ Miodraga Bulatovića. Radi u Srednjoj ekonomskoj školi ,,Mirko Vešović“ u Podgorici, gdje se pored predavanja bavi i brojnim vannastavnim  aktivnostima. Koautorka je Čitanke za 1. razred gimnazije, udžbenika Crnogorski jezik 4, zatim Crnogorski jezik kao nematernji za 2. razred gimnazije, Crnogorski jezik kao nematernji za 4. razred, a trenutno je u pripremi i Crnogorski jezik za strance B1 nivo. Svi udžbenici su u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica. Pored toga, učestvovala je u recenzentskim komisijama za Čitanku za 2. razred gimnazije i Čitanku za 4. razred gomnazije, kao i za Crnogorski kao nematernji za 3. razred gimnazije.  Stalni je saradnik Ispitnog centra u svojstvu pregledača testova za maturski ispit, a od prošle godine i član Državne komisije za maturski ispit. Sarađivala je i sa Zavodom za školstvo u svojstvu autora i predavača na seminaru Crnogorski jezik u nastavi. Učesvovala je u projektu Uči doma, gdje je snimila oko 50 časova iz nastave jezika i književnosti. Dva puta je bila dobitnica nagrade Fonda za kvalitet i talente, gdje je prvi put proglašena za najrangiraniju profericu srednjih škola.

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}