Loading...

Jubilarna izložba ukrajinskog umjetnika Ivana Marčuka na Cetinju

CGU "Miodrag Dado Đurić"

U petak, 15. oktobra u 19 časova, u CGU "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju, biće otvorena jubilarna izložba ukrajinskog umjetnika Ivana Marčuka, povodom 85 godina od umjetnikovog rođenja.

Jubilarna izložba uključuje 53 djela iz različitih perioda njegovog stvaralaštva. Izložbu organizuju Narodni muzej Crne Gore, Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, uz podršku Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori. Izložba je osmišljena tako da upozna crnogorsku publiku sa radom ovog velikog umjetnika, čije se djelo izučava u školama i fakultetima i kome je posvećen muzej koji se trenutno stvara u Kijevu, prema ukazu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Ivan Marčuk, dobitnik je Nacionalne nagrade Ukrajine “Taras Ševčenko” i jedini je ukrajinski umjetnik koji je primljen u “Zlatni esnaf” Rimske akademije moderne umjetnosti. Britanski list “Dejli telegraf”, 2007. godine, uvrstio ga je među sto genija čovječanstva, koji stvaraju multidimenzionalnu sliku modernog svijeta i, budući ispred svog vremena, oblikuju trendove i izgled postindustrijske civilizacije. Marčuk je dobitnik mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada, uključujući nagradu predsjednika Ukrajine, povodom obilježavanja 30-godišnjice nezavisnosti zemlje "Nacionalna legenda Ukrajine".

Marčukovi radovi – oko pet hiljada slika, mogu se naći u mnogim svjetskim muzejima i privatnim zbirkama. Interesovanje za njegova djela prevazilazi nacionalne okvire, kao i rasne, društvene i jezičke razlike. Ipak, uprkos tome što Marčuk nesumnjivo zauzima posebno mjesto među najvećim umjetnicima našeg vremena, on i dalje ostaje najmanje otkriven, a njegova postignuća nisu istražena i opisana. Naučna istraživanja posvećena Marčukovim radovima nisu srazmjerna njegovoj ulozi u globalnoj umjetnosti.

Posjetioci će moći da se upoznaju sa inovativnim „marčukovskim“ kreativnim metodom, koji je iz korijena promijenio poglede na mogućnosti stvaranja savremene vizuelne umjetnosti. Radi se o potpuno originalnoj tehnici - "pl'ontanizm" (zamršenost). Danas je termin “pl’ontanizm”, obogativši rječnik međunarodne umjetnosti, postao definicija svega jedinstvenog Marčuku, sistema kreativnog razmišljanja i posmatranja svijeta

Ivan Stepanovič Marčuk rođen je 12. maja 1936. godine u selu Moskalivka, u Ternopiljskoj oblasti, u tkačkoj porodici. Od 1951. do 1956. godine učio je školu primijenjenih umjetnosti u Lavovu - Odsjek za dekorativno slikarstvo. Nakon odsluženja vojske, nastavio je studije na Odsjeku za keramiku Lavovskog instituta za primijenjenu umjetnost, na kojem je diplomirao 1965. Od 1965. godine živio je i radio u Kijevu u Institutu za supertvrde materijale Akademije nauka SSSR-a. Od 1968. do 1984. godine radio je u kreativnoj produkciji studija Udruženja "Umjetnik" Umjetničkog fonda SSSR-a. Bez zvaničnog priznanja Ukrajine i bez prijema u Zajednicu umjetnika, Marčuk je stekao slavu kao neformalni vođa ukrajinskog umjetničkog andergraunda. Godine 1988. emigrirao je u Australiju, potom je živio u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je doživio značajno priznanje. 1990. godine, Marčuk je posjetio Ukrajinu, kada je održao prvu zvaničnu izložbu u Kijevu (Ukrajinski državni muzej likovnih umjetnosti, danas – Nacionalni muzej umjetnosti Ukrajine). Godine 1997. dobio je nacionalnu nagradu “Taras Ševčenko”, da bi se 2001. konačno vratio u Ukrajinu. Međunarodna akademija savremene umjetnosti u Rimu primila ga je, 2006. godine, u “Zlatni esnaf” i izabran je za počasnog člana Naučnog savjeta. U oktobru 2017. godine, britanski časopis "Dejli Telegraf" ga je uvrstio među “Sto genija našeg vremena”. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 11. juna 2021. godine potpisao Uredbu o osnivanju muzeja i kulturnog centra savremene umjetnosti Ivan Marčuk. Godine 2021. dobio je specijalnu nagradu predsjednika Ukrajine - "Nacionalna legenda Ukrajine".

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}