Loading...

Dvije premijere za početak nove sezone u Crnogorskom narodnom pozorištu

Crnogorsko narodno pozorište

Oktobar će u Crnogorskom narodnom pozorištu obilježiti dvije premijere. Predstava „Omladina bez Boga“ koju je po tekstu Edena fon Horvata režirala Tara Manić biće premijerno izvedena u četvrtak 14. oktobra u 20 h na Velikoj sceni, čime će Crnogorsko narodno pozorište otvoriti novu pozorišnu sezonu. Premijerno izvođenje drame “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića zakazano je za 25. oktobar u 20 h na Sceni Studio.

U romanu „Omladina bez boga“, napisanom 1936. u nacističkoj Njemačkoj, kroz sudbinu mladog profesora, opisuje se nakazni ideološki način oblikovanja svijesti njemačke omladine tog vremena, kroz obrazovni sistem, svakodnevnu propagandu preko sredstava javnih komunikacija (radio i filmski žurnali), koji će dovesti do kulturno-civilizacijskog sloma, svjetskog rata, zločina i genocida, a na kraju i do surovog stradanja same te omladine.

Dramatizaciju komada je uradio Vuk Bošković, scenografkinja je Vesna Popović, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Vladimir Pejković, za scenski govor zadužena je Dubravka Drakić, scenski pokret Tamara Vujošević Mandić, asistent kosimografkinje je Gordana Bulatović, asistent reditelja Danilo Milatović, a izvršna producentkinja Nela Otašević.  U predstavi igraju: Miloš Pejović, Mirko Vlahović, Danilo Čelebić, Dubravka Drakić, Slobodan Marunović, Jovan Dabović, Dragan Račić, Branka Otašević, Aleksandar Radulović, Andrea Mugoša, Tihana Ćulafić, Vukan Pejović, Nikola Perišić, Slavko Kalezić, Slaviša Grubiša, kao i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Pavle Bogojević, Milo Perović, Matija Memedović, Miloš Kašćelan, Una Lučić i Stefan Vuković.

Predstava će reprizno biti izvedena 18. oktobra, 19. oktobra i 1. novembra, kada će biti obilježen Dan Crnogorskog narodnog pozorišta.

Na Sceni Studio mladi crnogorski reditelj Aleksandar Jovanović postavio je dramu “Policajci” Slavomira Mrožeka, koja će premijerno biti izvedena 25. oktobra u 20 sati na Sceni Studio.

Prvo Mrožekovo dramsko djelo “Policajci” je priča o poslednjem političkom osuđeniku u jednoj totalitarnoj državi, kojom vladaju Infant i njegov stric Regent, a koji odlučuje da dobrovoljno “revidira” svoj stav i da se stavi na raspolaganje vlastima. Država ostaje bez neprijatelja, postaje suvišno postojanje policije, pa oni sami moraju da glume neprijatelje države kako bi očuvali svoju službu. Pisan u vrijeme realnog socijalizma u Poljskoj, zapanjujuće je da komad nije izgubio na aktuelnosti, što govori o dubokom promišljanju o ljudskoj prirodi, o prirodi vlasti i podaničkom mentalitetu kojeg totalitarna vlast strahom utjeruje u ljude.

Aleksandar Jovanović potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, za scenski govor zadužena je Dubravka Drakić, izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Predstava “Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.

Nakon dvije premijere, u sklopu oktobarskog repertoara biće izvedena i predstava “Đokonda” koju je po tekstu Viktora Lodata režirala Dušanka Belada.

Drama “Đokonda (Žena koja se igra)”, opisuje istiniti događaj – krađu da Vinčijeve “Mona Lize”, 21. avgusta 1911. godine, od strane italijanskog doseljenika, bivšeg radnika u Luvru – Vićenca Peruđe, koji je želio da je vrati Italiji. Kroz različite uglove sagledanja, fragmentarno, putem monoloških scena, drama istražuje razloge posebnosti ovog umjetničkog djela, bavi se odnosom običnog čovjeka i umjetnosti, suprotstavlja principe zakona i ličnog ubjeđenja, prati unutrašnja kolebanja specifičnih karaktera i preispituje pojam i porijeklo patriotizma.

Predstava će biti izvedena 28. i 30. oktobra u 20 sati na Sceni Studio.

Pored redovnog repertoara na Velikoj i Sceni Studio, u srijedu 20.oktobra u 18 sati u Press sali biće održana promocija knjige Milorada Boškovića “Hamlet na korzou”, u izdanju Nikšićkog pozorišta i Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ulaznice za sve programe se mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom web sajtu pozorišta www.cnp.me.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}