Loading...

Kreativni oktobar u KIC-u „Budo Tomović“

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović"

Oktobar u Srcu kulture grada biće kreativan i bogat različitim umjetničkim sadržajima. Na radost probirljive podgoričke publike biće priređeno oko 30 programa iz oblasti muzike, pozorišta, filma, književnosti i likovne umjetnosti, naravno u skladu sa važećim mjerama IJZCG.

Kao što smo i navikli publiku, dio svog programskog repertoara u oktobru realizovaćemo u saradnji sa ambasadama: Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Države Palestine u Crnoj Gori i Ukrajine, kao i sa srodnim institucijama i NVO sektorom, kao što su: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Dramski studio Prazan prostor, Filmski centar Crne Gore, JU Centar za kulturu Nikšić, i slično. 

U saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori i Centrom za neansilnu akciju Sarajevo-Beograd u KIC-u će 1. oktobra biti predstavljene zbirke kratkih priča o pomirenju “Biber 03” i “Biber 04”.

Informativno - edukativni program KIC-a nastaviće sa afirmisanjem književnih stvaralaca, pa će u DODEST-u 21. oktobra biti organizovana promocija knjige mladog crnogorskog pisca Ilije Đurovića “Sampas”.             

Veče sjećanja, posvećeno poznatom crnogorskom piscu i novinaru Zoranu Kopitoviću, čije je stvaralaštvo ostavilo značajan trag u crnogorskoj književnosti i novinarstvu, KIC će prirediti u saradnji sa JU Centrom za kulturu Nikšić 27. oktobra.     

U KIC-u će biti promovisano i novo književno izdanje poznatog publiciste Triva Zolaka, zatim 6. zbirka poezije Gorana Popovića “Zlatni spomenar”, a predstavićemo i roman Josipa Tripovića “Mala Dolores”.

Dramski program KIC-a nastavlja sa organizovanjem sve popularnije  tribine “Podgoričke priče”, koja iz mjeseca u mjesec promoviše vrijednosti i ličnosti koje su obilježile život stare i nove, savremene Podgorice. Ovog mjeseca gost će biti botaničar, istaknuti javni poslenik i član Matice crnogorske, Crnogorskog PEN centra, DANU i CANU prof. Vukić Pulević (26. oktobar).

U okviru jesenje sezone ponovo će na DODEST-ovoj sceni 29. oktobra biti izvedena popularna duhovita drama Obrada Nenezića “Kontraevolucija” sa poznatom glumačkom postavom koju čini Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Đorđije Tatić.

KIC će posljednjih dana oktobra, od 29. do 31, biti domaćin Trećeg regionalnog festivala stand-up komedije “Opuč”.

Muzički program KIC-a prirediće 28. oktobra koncert kvarteta Talia koji će se podgoričkoj publici predstaviti djelima poznatih kompozitora koji su komponovali za flautu, a u saradnji sa ADRUM-om organizujemo koncert mladih ukrajinskih talenata i izložbu.                                 

Filmski program KIC-a biće u znaku naučne fantastike pa će u okviru revije “Filmski žanrovi” od 18. do 20. oktobra biti prikazani odlični filmovi: “Istrebljivač” (1982), “Peti element” (1997)  i “Odiseja u svemiru 2001” (1968).    

Kontinuitet uspješne KIC-ove saradnje sa Ambasadom Države Palestine u Crnoj Gori nastavićemo u oktobru sa manifestacijom “Palestinske filmske večeri” koja će biti održana od 11. do 13. oktobra.

Filmovi polaznika i polaznica projekta “Kino kultura” biće prikazani 1. oktobra u DODEST-u.

U partnerstvu sa Ambasadom Republike Sjeverne Makedonije od 11. oktobra priredićemo izložbu fotografija “Predstava” poznatog fotografa iz Skoplja Viktora Sokolovskog,  sa kojom autor istražuje fenomen pozorišta i u radovima bilježi scene teatarskih produkcija proslavljenih reditelja iz regiona koje su nastale tokom proteklih deset godina u Makedonskom nacionalnom teatru.

U izložbenom holu KIC-a u saradnji sa NTO CG biće organizovana i izložba dječijih radova pod nazivom “U društvu prirode - Jesen na selu” 8. oktobra.  

Dodajmo da za sve ljubitelje folklora od 6. do 29. oktobra pripremamo Šesti besplatan kurs „Crnogorskog ora“ za odrasle, dok će 5. oktobra nastaviti sa radom Deseta KIC-ova škola retorike pod rukovodstvom prof. dr Radovana Radonjića.                

Tradicionalno, ponovo će biti organizovana audicija za prijem novih članova u DODEST-ovu pozorišnu radionicu, namijenjenu srednjoškolcima i studentima. Testiranje zainteresovanih kandidata biće organizovano 2. i 3.oktobra, u sali DODEST.  

Shodno odluci IJZCG posjete događajima kulture moguće su samo ukoliko posjedujete jednu od četiri digitalne COVID potvrde, a maske su obavezne!

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}