Loading...

„Perspektiva o ženi sa četiri kontinenta“, Galerije Klub i Perjanički dom

Razne lokacije

U utorak, 5. oktobra u 19 h, u galerijama Klub i Perjanički dom, biće otvorena izložba „Perspektiva o ženi sa četiri kontinenta“. Na otvaranju će govoriti kustoskinja Marina Čelebić. Publika će radove u galerijama Klub i Perjanički dom, moći pogledati do 30. oktobra.

Iz bogatog fonda Centra savremene umjestnosti Crne Gore, kustoskinje Marina Čelebić, Nađa Baković i Antića Ćulafić, napravile su sekeciju radova čiji je motiv žena. Izložbu čine radovi umjetnika sa četiri kontinenta (Azije, Afrike, Južne Amerike i Evrope), tačnije iz 24 zemlje, i prati kako se perspektiva o ženi mijenja zavisno od kultura i epoha u kojima su radovi nastajali.

Cilj izložbe jeste da odgovori na mnogobrojna pitanja, ali i otvori neka od njih poput toga kako se prikaz žene mijenjao od afričke skulpture u drvetu, do državničkog portreta bivše premijerke Indire Gandhi.

U tekstu za katalog koji prati izložbu, kustoskinja Marina Čelebić je, između ostalog, zapisala:

„Da bismo pokušali odgovoriti na zadatu temu, neophodno je sagledati ženu sa više aspekata – posmatrati je kao motiv, pronaći u primitivnim kulturama i prisjetiti se žene sa naših prostora, jer su upravo ona i ova iz navedene epohe, bile inspiracije umjetnicima svojom naglašenom materinskom čežnjom i ljupkošću, tijela djevojaka iz kojih su izvirali mladalački sokovi čežnje, sramežljivosti, ponosa, ljepote… njen prikaz spokojstva žene kao majke, boginje, plesačice, piljarice, heroine, potlačene, uspješne žene, supruge, domaćice ili hraniteljice. I zaista nije zgodno objasniti prisustvo motiva žene od kad je vremena, jer ga je u cjelosti obuhvatala, prožimajući se kroz sve pore života. Kako zbog svojih bioloških predispozicija, tako i zbog specifične ćudi, uloga koje su joj namijenjene i čitavog svijeta koji se u njoj krije, oduvijek je predstavljala umjetničku oazu. Onda kada je, prosto, postojala, kao i onda kada je i sama stvarala.“

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}