Loading...

Izložba #kosmičkiritmovi usmjerena ka publici otvorenoj za neposredno čulno i intelektualno iskustvo

Bioskop Balkan

Izložba #kosmičkiritmovi vizuelne umjetnice Milene Mijović Durutović usmjerena je ka publici otvorenoj za neposredno čulno i intelektualno iskustvo, a plava monohromatska instalacija i slike mogu se pogledati u Bioskopu Balkan u Beogradu.

Izložba će trajati do 21. oktobra, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta i u saradnji sa CSUCG.

Umjetnica Milena Mijović Durutović je kazala da joj mnogo znači što se ponovno predstavila beogradskoj publici.

„Prostor starog Bioskopa Balkan sa svom energijom minulih vremena koju neupitno nosi bio je veliki izazov. Sada, poslije desetak dana rada na postavci mislim da sam uspjela dati svoj maksimum, savladati tri nivoa tog monumentalnog zdanja i uhvatiti korak sa ambijentom kako bi u konačnom postavka bila uspješna. Sam proces rada je veliko iskustvo za sve nas koji smo učestvovali. Zahvalna sam i srećna, mislim da sam pomjerila svoje granice“, istakla je Mijović Durutović.

Član Programskog savjeta Fondacije Saša Marčeta, Stevan Vuković, kazao je da je izložba usmjerena ka publici otvorenoj za neposredno čulno i intelektualno iskustvo, koja je, kako je naveo, spremna da sav bagaž podrazumjevanog, pretpostavljenog, obrazovanjem i socijalizacijom preuzetog, kao i prethodnim iskustvom sličnih radova determinisanog, ostavi pred vratima galerije i suoči se sa radovima.

„Pritom ta težnja za univerzalnošću ne uključuje ni uzmicanje od društvenih, kulturnih, institucionalnih, ekonomskih i političkih konteksta, kao ni njihovo ignorisanje, već insistira na aktivnoj emancipaciji od bilo kakve jednoznačne određenosti njima“, rekao je Vuković.

Milena Mijović Durutović (1971, Cetinje) je vizuelna umjetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a magistarske na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG od 1994. godine. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnica je vise nagrada i priznanja iz oblasti umjetnosti, a njena djela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 1996. godine. Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja. Živi i radi u Podgorici.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}