Loading...

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT – Program za utorak, 14. septembar

Razne lokacije

Utorak, 14. septembra u 19 sati, KIC “Budo Tomović” (sala Dodest)

“Ana Karenjina”, Dramski studio “Prazan prostor” i Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, Crna Gora

Iako je riječ o književnom klasiku iz 1870. godine koje je doživjelo mnoge adaptacije, ova priča uspješno koketira sa modernim vremenom.

Čitajući bezvremenu tolstojevu priču, kako je tema i nalagala, autorska ekipa stajala je pred samom ljubavlju. I to ljubavlju, u smislu neistražene teritorije, na koju se svaki put ulazi kao da je prvi put treba otkriti, mapirati i iscrtati kroz nju karte za nove ljude koji će je ispočetka otkrivati i ponovo uvoditi neke nove ljude koji će sve to morati da rade iznova.

Režija: Mirko Radonjić
Dramaturgija: Ilija Đurović
Autor muzike: Ilija Gajević
Kostimografija: Lina Leković
Producentkinja: Marija Backović asistentkinja režije · Hana Rastoder
Igraju: Sanja Vujisić, Pavle Prelević, Aleksandar Gavranić

 

Muzički centar Crne Gore (terasa) u 22 sata

“Crnogorski simfonijski orkestar”, Crna Gora

Povodom godišnjice od smrti Enia Morikonea, jednog od najvećih kompozitora filmske muzike, Crnogorski simfonijski orkestar na FIAT-u će prirediti omaž-koncert posvećen ovom stvaraocu. Na re-petoaru koncerta kojim će dirigovati Iker Sančez Silva (Španija) naći će se djela iz filmova „Misija“, „Posljednji Mohikanac“, „Cinema Paradiso“ i dr.

Crnogorski simfonijski orkestar je okosnica muzičkog života u našoj zemlji i jedan od najznačajnijih generatora razvoja savremene crnogorske kulture.

Iker Sančez Silva  debitovao je dirigujući Nacionalnim orkestrom Baskije 2007. godine. Od tada je rukovodio nekim od najboljih orkestara u Španiji i Portugalu, kao što su: Simfonijski orkestar Tenerife, Nacionalni orkestar Bar-selona, Simfonijski orkestar Bilbao, Filharmonija Oviedo, Simfonijski orkestar Casa da musica – Porto (Portugal), Španski nacionalni orkestar JONDE. U periodu od 2007. do 2009. godine bio je asistent dirigenta Simfonijskog orkestra Bilbao. Sarađivao je sa: Bostonskim simfonijskim orkestrom, Fil-harmonijom iz Los Anđelesa, Kraljevskom filharmonijom Liverpula i BBC filharmonijom kao asistent dirigenata: Rafaela Fribeka de Burgosa, Vasilija Petrenka, Huanho Mena, Pabla Gonzalesa, Gintera Herbiha i Mihaila Jurov-skog. Od 2017. umjetnički je direktor orkestra Bilbao Sinfonietta.

Dirignet: Iker Sančez Silva

 

Kulturni centar 201 Engaging space, ul Kralja Nikole 10, Podgorica

U okviru likovnog programa FIAT-a  do 16. septembra biće postavljena izložba “Ljudi” , Milana Medića, Crna Gora

 

Terasa KIC-a „Budo Tomović“ od 20 do 24 sata

U okviru segmenta kreativnih industrija FIAT-a, svake večeri od 20 do 24 sata je izložena postavka radova pod nazivom “Ptičica” autorke Ane Stanovnik.

 

U okviru pratećeg muzičkog segmenta FIAT-a, svake večeri, po završetku drugih programa, na terasi KIC-a „Budo Tomović” FM MIRDA radijski DJ i producent koji će klasičnim i prepoznatljivim melange-om muzičkih stilova i podžanrova biti zadužen za muzičku atmosferu tokom cijelog festival.

Ulaz na sve programe FIAT-a je besplatan.

FIAT se i ove godine organizuje uz puno poštovanje svih epidemioloških mjera, koje je za održavanje kulturnih događaja propisao Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Kako bi publika omogućila bezbjedno prisustvo našim programima neophodno je da zadovolji jedan od sljedećih uslova IJZCG:

  • potvrda o primljenoj makar jednoj dozi vakcine protiv COVID-19
  • potvrda o preležanom COVID-19 (ne starija od 14 dana i ne višeod 180 dana)
  • negativan PCR test ne stariji od 72 sata
  • negativan brzi antigenski test BAT ne stariji od 48 sati

Podsjećamo, kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđeni su kroz članstvo festivala u EFFE mreži (Europe for festivals, Festivals for Europe) i dobijanje oznake kvaliteta, koju mogu nositi samo festivali s posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskoj kulturnoj sceni. Tu oznaku FIAT je dobio kroz strog i zahtjevan aplikacioni proces, što je garancija izvanrednosti i uvažavanja festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Pokrovitelji festivala su Glavni grad Podgorica i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Partneri FIAT-a su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, JU KIC “Budo Tomović”, Francuski institute - Teatroskop, Muzički centar Crne Gore, Crnogorsko narodno pozorište, Crnogorska kinoteka, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Mladi info, Mas trade, Arhimed.

Donatori festivala: Nikšićko pivo, Jameson, Suza, Rada, Cedevita, Cocta, Mola, Milmedica, Metropolis, Bojatours.

Medijski sponzori: RTCG, VIjesti, Prva, Pobjeda, Dan, Portal Analitika, Antena M, Standard, Pozornica.me, Portal Montenegrina, CDM, FOS media, Tv777, Studentski radio KRŠ, Culture corner, Dnevne novine.

Total dizajn festivala uradila je Suzana Pajović.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}