Loading...

Izložba “Ready to Change No.3”

Galerija Klub

U ponedjeljak, 13. septembra  u 19 h, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Klub, biće otvorena izložba “Ready to Change No.3” umjetnice Polonce Lovšin.

Polonca Lovšin je slovenačka umjetnica. Osnovne studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti, Univerzitet u Ljubljani, Odsjek skulptura, magistarske na Fakultetu likovnih umjetnosti, Univerzitet u Ljubljani, a doktorske studije vizuelnih  umjetnosti, Fakultet umjetnosti i dizajna, Bauhaus Univerzitet u Njemačkoj. Učesnica je velikog broja samostalnih izložbi u Sloveniji ali i inostranstvu. Učestvovala je na brojnim rezidencijama, razmjenama, umjetničkim razgovorima i radionicama. Polonca se primarno bavi angažovanim temama a fokus stavlja na ekologiju. Dobitnica je značajnih nagrada i priznanja.

Istoričarka umjetnosti Anja Marković je u tekstu koji prati izložbu, između ostalog, zapisala:

“Posljednjih nekoliko godina suočavamo se sa sve strašnijim predikcijama budućnosti ukoliko nastavimo da zagađujemo planetu kao što to činimo sada. Posljedice su brojne, a neke od njih i već vidljive – otapanje glečera, zagađenost vazduha, sve manje pijaće vode, ogromne količine plastike u okeanima, sve duži spiskovi ugroženih vrsta… U red brojnih umjetnika širom svijeta koji kroz svoje umjetničke radove problematizuju i traže nova umjetnička rješenja usmjerena na globalni problem zagađenja i njegove posljedice – stala je i slovenačka umjetnica Polonca Lovšin. Promišljajući o ne tako optimističnim predikcijama opstanka pčela, ona je kreirala niz alatki (umjetničkih objekata) koji bi služili ljudima i pomogli pčelama u procesu oprašivanja. Krajnji rezultat – više cvijeća, više pčela, više meda (krug ostaje neprekinut).”

Izložbu će otvoriti kustoskinja Anja Marković.

Izložba se može pogledati do 30. septembra.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}