Loading...

"Don Kihot" na Brionima

Razne lokacije

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA Grupa Triglav ) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu na Brionima od 13. do 25. avgusta. Domaćin festivala je Ulysses teatar, a Gradsko pozorište Podgorica  je 17. avgusta  na Malom Brionu u Hrvatskoj  izvelo predstavu ,,Don Kihot” koju je, po motivima Migela de Servantesa režirao Andraš Urban. Izvođenje predstave ispraćeno je ovacijama puiblike.

"Gostovanje na Brionima je bilo fantastično iskustvo. Od igranja u nesvakidašnjem scenskom prostoru, razmjene energije sa divnim publikom, upoznavanja sa kolegama iz Hrvatske do obilaska izuzetnog prirodnog Nacionalnog parka Brioni. Gostovanja su prijeko potrebna za kreativni i umjetnički napredak. Ona nas dovode do preispitivanja soptvenih postignuća i mogućnosti. Shvatamo da su vapaj i bunt koji ženski glas koji nosimo u predstavi nastao u Crnoj Gori jasno prepoznat i u Hrvatskoj. To nas spaja i treba da ojača zajedničku borbu za ravnopravnija društva na Balkanu, baš kao što Ruta spaja i jača misiju pozorišta. Valorizacija jednog vojno istorijskog kompleksa kroz umjetničku upotrebu, kako je učinjeno na Malom Brionu od strane pozorišta Ulysses, može da bude za uzor Crnoj Gori koja obiluje sličnim prostorima. Oni, nažalost, stoje usamljeni prepušteni devastaciji koju donose vrijeme ili nemilosrdnost kapitalizma.'' - kazala je Branka Femić Šćekić glumica Gradskog pozorišta Podgorica.

"Čast i zadovoljstvo  mi  je bilo igrati predstavu Don Kihot, biti sastav društveno angažovane predstave  sa snažnom ženskom glumackom šestorkom i to na festivalu na Malim Brijunima. Naći se ispred sjajne publike kakvu smo imali u divnom ambijentu gdje smo igrali našu igru bila je prava inspiracija za sve nas. Nadam se da će biti još puno ovakvih prilika i susreta za razmjenu naših umjetničkih svjetova" - kazala je Marija Đurić glumica Gradskog pozorišta Podgorica.

Ruta Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koju uz Gradsko pozorište iz Podgorice čine i pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamemi teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.

Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje sa recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja.

O širem značaju festivala govori i prisustvo gradonačelnika Ivana Vukovića koji je istakao da je da je organizacija i ove godine na zavidnom nivou, te da je ponosan na činjenicu da je Gradsko pozorište dio ove priče i da Podgoricu i Crnu Goru predstavljamo na pravi način.

"Fenomenalni utisci, kao i kada su teatri iz regiona bili naši gosti. Prilikom ove posjete, imao sam priliku da razgovaram sa velikim brojem kulturnih djelatnika iz regiona koji dijele mišljenje da je Ruta sjajan projekat čija se misija, regionalno povezivanje umjetnika, vrlo uspješno realizuje” - zaključio je Vuković.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica Dušan Kovačević naglašava ističe značaj porojekta za razvoj kako samog pozorišta tako i kulturnog života naše države.

"U predivnom ambijentu Briona i tvrdjave Minor gdje je i izvedena predstava Don Kihot, sa divnom energijom domaćina Duška Ljuštine, Radeta Šerbedžije, Lenke Udovički i ostale ekipe, puni lijepih utisaka i emocija, vraćamo se u Crnu Goru, sa potvrdjenim uvjerenjem značaja Regionalne unije teatara i festivala Ruta Grupa Triglav, koji je značajan ne samo na kulturološkom, nego na nekoliko nivoa razvoja naše države. Ponosni što smo dio toga, radićemo predanije, više i bolje u korist razvitka Gradskog pozorišta i kulturnog života na ovim prostorima, Ruta Grupa Triglav, siguran sam, za nekoliko godina biće okosnica pozorišnog života ovog dijela Evrope - kazao je Kovačević. 

Festival je na tvrđavi Minor na Malom Brionu 13. avgusta otvorilo  teatar Ulysses sa  predstavom ,,Kralj Lir" Viljema Šekspira, u režiji Lenke Udovički, sa Radem Šerbedžijom u glavnoj ulozi, nakon čega slijede gostovanja partnerskih kazališta.

Mestno gledališče iz Slovenije predstaviće se publici 19. avgusta s predstavom Ize Strehar ,,Iskoristi i odbaci me" u režiji Gregora Grudena.

Kamemi teatar 55 iz Sarajeva na Malom Brionu gostuje 21. avgusta s predstavom Vedrana Fajkovića ,,Pozorište za početnike" u režiji Admira Glamočeka, a Dramski teatar Skoplje 23. avgusta s predstavom Daniela Glattauera ,,Čudesna terapija u režiji Dimče Nikolovskog.

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište, koje će 25. avgusta izvesti predstavu ,,Ružni, prljavi, zli" Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički. J.B.

Podsjećamo, prvi festival RUTA je organizovan u Beogradskom dramskom pozorištu u prvoj sedmici decembra 2019. godine, a domaćin drugog festivala održanog od 2. do 7. marta prošle godine bilo je Gradsko pozorište Podgorica.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}