Loading...

Deseti jubilarni Ljetnji kamp za kamernu muziku od 30.jula do 7.avgusta

Kulturno-Informativni Centar "Budo Tomović"

Na press konferenciji organizovanoj danas u KIC-u “Budo Tomović” predstavljeno je deseto jubilarno izdanje „Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” koje će se održati od 30.jula do 7.avgusta na Ivanovima koritima. Kao i prethodnih godina Ljetnji kamp će afirmisati kamernu muziku i stvarati nove kamerne ansamble.

Urednica muzičkog programa KIC-a Maja Popović je kazala da je deseti kamp za kamernu muziku vrijedno ostvarenje na koje je KIC veoma ponosan, s obzirom da smo jedina institucija koja se bavi organizovanjem jedne ovakve manifestacije odnosno projekta koji promoviše kamernu muziku, zajedničko muziciranje i to u okviru regionalne i internacionalne saradnje. Podsjetila je i da je ovaj kamp prije deset godina započeo na inicijativu njemačkog diplomate i amatera flautiste Mihaela Šnura i da smo od tada do danas kamp razvili u velikoj mjeri, odnosno da smo od malog broja polaznika napravili kamp koji je tražen, gdje su muzičari iz Crne Gore, ali i šire zainteresovani da dođu da proširuju svoja znanja, da se sakupljaju i da rade na novim programima. Ove godine u okviru našeg mentorskog tima koji je vrlo tražen i koji radi kao jedna vrlo složna muzička porodica, po prvi put na desetom kampu biće naš gostujući mentor proslavljeni violinista Sreten Krstić, koji je decenijama bio istaknuti koncert majstor Minhenske filharmonije i svih kamernih sastava ove ugledne njemačke i svjetske institucije. Veoma se radujemo što ćemo sarađivati s njim i što ćemo kreirati raznovrstan i kvalitetan program. Naime, zbog svih epidemioloških uslova odlučili smo da radimo u okviru manjih kamernih sastava, dua, trija, kvarteta i kvinteta po želji polaznika. Za takve sastave imamo dobar prostor gdje možemo da ispoštujemo sve epidemiološke mjere. Ove godine dio kampa biće i mladi profesionalni muzičari iz Bosne i Hercegovine (Isak Haračić, violončelo i Sonja Marković, klavir) koji su dobili grant programa I-Portunus Evropske komisije za mobilnost umjetnika, upravo zbog usavrašavanja na Ljetnjem kampu i koji će 5.avgusta održati koncert u Ljetnjikovcu Palac na Ivanovim koritima.

Ambasador SR Njemačke dr Robert Veber je izrazio radost što ambasada Njemačke podržava ovaj projekat zajedno sa Francuskim institutom u Crnoj Gori. Takođe je napomenuo da je Ljetnji kamp za kamernu muziku jedinstveni projekat na Balkanu koji je otvoren za sve muzičare u Crnoj Gori, regionu i svijetu. Zahvalio se organizatorima prije svega Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”, Maji Popović, kao i svim drugim institucijama i projektnim partnerima koji su godinama unazad podržavali Ljetnji kamp. Poželio je svim učesnicima puno uspjeha, intezivno zajedničko provedeno vrijeme i puno zabave.

Direktor Francuskog instituta Loran Gonsalves je istakao da je institut podržavao Ljetnji kamp za kamernu muziku 2017, 2020. i ove 2021.godine. Između ostalog naveo je i da im je želja da podrže organizatora u nastojanju da okupe muzičare iz različitih djelova Evope i regiona kojima je pružena prilika da svi zajedno stvaraju u predivnom ambijentu Nacionalnog kampa Lovćen. Podsjetio je i na dugogodišnju uspješnu saradnju Francuskog instituta i KIC-a “Budo Tomović”.

Docent kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju Nataša Popović čestitala je na jubileju, uz želju da kamp traje još dugo godina. Istakla je da je cilj organizatora kampa i mentora da se učesnicima približi kamerna muzika kroz intezivan rad i razmjenu na jedan drugačiji način i da stvaraju u prijatnoj radnoj atmosferi. Takođe je kazala da njene kolege zaista imaju sreću da međusobno sarađuju i sviraju i da su završni koncerti sjajna prilika da se pokažu jako lijepi rezultati. Ove godina na kampu će biti 35 polaznika koji će svirati u 24 različita ansambla.

Podsjećamo, nosilac projekta i glavni organizator “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” je Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“, a realizuje se uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Francuskog instituta i Njemačke ambasade u Crnoj Gori. Tradiconalno kamp će biti održan od 30.jula do 7.avgusta na Ivanovim koritima, u rekreativno - edukativnom centru “Lovćen”. U okviru kampa učestvovaće 35 muzičara različitih generacija, od srednjoškolaca i studenata muzike do mladih muzičkih pedagoga i umjetnika koji žele da usavrše svoje performanse i sarađuju s našim uglednim mentorima. Polaznici Ljetnjeg kampa za kamernu muziku dolaze iz raznih gradova Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Njemačke.

Ovogodišnji saradnici i mentori, koji će oblikovati muzičke interpretacije raznovrsnih sastava su: klarinetista Veljko Klenkovski, violinista Sreten Krstić, flautistkinja Žana Lekić, violista Petar Obradović, pijanistkinja Nataša Popović, violončelista Dmitri Prokofjev, violinista Marko Simović, kontrabasistkinja Ana Zvicer, klarinetista Damjan Begović i hornistkinja Maša Tulić.

Intenzivna muzička sedmica ispunjena usavršavanjem mladih muzičara na majstorskim radionicama rezultiraće završnim koncertima koji će biti održani na Cetinju (06.08. u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” u 20h) i u Podgorici (07.08. u KIC-u “Budo Tomović” u 21h).

Prijatelji Ljetnjeg kampa za kamernu muziku su Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” i Turistička organizacija Cetinje.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}