Loading...

U Podgorici je održano književno veče autorke Ljiljane Tomanović Ponomarev

NB Radosav Ljumović

U četvrtak, 17. juna u 20 časova, u JU Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" u Podgorici održano je književno veče autorke Ljiljane Tomanović Ponomarev. Predstavljeni su romani: "Moja sestra Erika", "Igre i ogledala", "Učenica profesora Džojsa" i "Umetnik i muza".

Ljiljana Tomaović Ponomarev piše porodične romane, uglavnom sa bokeškim i podgoričkim hronotopom. Inspiraciju nalazi u bogatim slojevima naslaga porodičnog intelektualnog i kulturnog nasljeđa, ali i u hipokrizijama savremenog društva, konzervativizmima i stereotipima koji ga opterećuju i destrukciji moralnih i duhovnih vrijednosti. Njeni literani likovi su mahom intelektualke, obrazovane, otresite, samosvjesne i hrabre u svojim odlukama - buntovnice koje ne žele da se uklope u sistem kome ne pripadaju.

Izgrađenom stiskom prepoznatljivošću, odvažnim uvođenjem tabu tema kao otpora nametnutom i sputanostima, lakoćom pripovijedanja i intelektualnošću prožetom kroz sve strukture romana, autorka je sa pravom pridobila pažnju književne kritike i čitalaca o čemu svjedoče nagrade i priznanja, kao i interesovanje čitalaca za njeno stvaralaštvo.

O romanima su govorili Ljiljana Tomanović Ponomarev, Stevan Koprivica i Valentina Radulović.

Program je realizovan u okviru "Podgoričkog kulturnog ljeta" u saradnji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i NVU Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore.​

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}