Loading...

Otvaranje izložbe Umjetnost za društvene promjene (Arts for Social Change)

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović"

U petak, 18. juna, u 11 h, u izložbenom holu KIC-a “Budo Tomović” biće otvorena izložba Umjetnost za društvene promjene (Arts for Social Change).

Otvaranju će prisustvovati Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović i akademska umjetnica Ivana Radovanović.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi koji su nastali tokom umjetničkih radionica KAD PORASTEM BIĆU JA, u organizaciji Američkog ugla Podgorica i Cetinje, a koje su vodile akademske umjetnice Ivana Radovanovic i Tanja Mitković. Zbog otežanih okolnosti uzrokovanih pandemijom, sve radionice su održane onlajn, putem Zoom platforme, a na izložbi će se umjetnice po prvi put susresti sa nekim od polaznica.

Na ovim radionicama, učesnice su razvijale svoju kreativnost, učile vajarsko-slikarske tehnike, kroz osvrt na važne ličnosti američke savremene scene i na važna društvena pitanja kao što su položaj žena u društvu, scoijalna pravda, diskriminacija, selektivni abortus i druge.

Rezultat je bio za mnoge neočekivan – samootkrivanje, uživanje u stvaralačkom radu, edukacija ali i pomjeranje sopstvenih granica, uz dodatnu dimenziju druženja sa eminentnim umjetnicama, i bijeg od stvarnosti koja je u tom trenutku nametala neke sive tonove. Poruke koje nose radovi koji su predstavljeni publici su upozoravajuće, razotkrivajuće ali i ohrabrujuće.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 18.- 22. juna u holu KIC-a. Ograničeni broj cegera i bedževa odštampanim sa crtežima nastalim tokom radionica biće podijeljen posjetiocima izložbe.

Sedam učesnica radionice podijelile su svoje utiske pa ih prenosimo u cjelosti:

Milica Kraljević

 Radionica ‘’Kad porastem biću JA’’ obogatila je moje životno iskustvo na autentičan i uzbudljiv način. Moja očekivanja su prevaziđena, a imala sam osjećaj da su ljudi sa kojima sam dijelila virtuelni prostor uživo pored mene. Energija koja je proticala tokom samih radionica, ali i atmosfera koja je imala upliv i u ostale segmente mog života, ispunila je sve učesnike kreativnošću i stvaralačkim duhom. Rado bih ponovila ovo iskustvo, što govori o tome koliko sam zahvalna na istom. I dalje inspirisana, nadam se da ćemo ponovo imati priliku da artikulišemo svoje stavove kroz likovni medij.

Ksenija Burić 

Učestvovanje u radionici ‘’Kad porastem biću JA’’ za mene predstavlja jedno veliko životno iskustvo. Pored velikog zadovoljstva i uživanja, radionice sa Ivanom i Tanjom su mi donijele i mnogo znanja o svakoj temi na kojoj smo radile. Radionice su tekle glatko, polako i, što je najvažnije, imale su opuštajući uticaj na moje tijelo i um. Taj jedan dan u nedjelji, kada smo se, pored silnih poslovnih i porodičnih obaveza, svi okupljali i posvećivali onome što volimo - slikanju, za mene je bio zaista poseban. Ivana i Tanja su nas podsticale da dajemo sve od sebe prilikom stvaranja novih djela i obrađivanja svjetski aktuelnih tabu tema, a to je samo još jedna stvar koja ovo iskustvo čini nezaboravnim. Veliko hvala našem Američkom uglu koji je sve ovo omogućio i sproveo u djelo. 

Christina Beba Lukovac 

S obzirom da nemam umjetničkog iskustva, možda se nikada ne bih usudila da se pridružim kreativnoj radionici da me nisu podstakli sumorni dani tokom pandemije. Sada sam jako zahvalna na tome, jer je ovo iskustvo bilo pogodno kako za učenje, tako i za druženje sa dvije izvrsne profesorice, Ivanom i Tanjom. Radionica ‘’Kad porastem biću JA’’ za mene je predstavljala nedjeljni kreativni izazov koji je sve učesnike zaista angažovao. Nadam se da će u budućnosti biti organizovano još radionica poput ove. 

Sara Ćetković 

Smatram da je radionica ‘’Kad porastem biću JA’’ organizovana u pravo vrijeme, jer nam situacija sa epidemijom dugo vremena nije dozvoljavala da normalno funkcionišemo i usavršavamo se. 

Iako u početku nezamislivo, vremenom nam je postalo sasvim normalno da se virtuelno sastajemo sa kolegama i pohađamo razne seminare. Međutim, ja sam po prvi put imala priliku da virtuelno iskažem svoju kreativnost što mi je naročito prijalo. Tako je petak postao moj dan, a ova radionica je za mene bila najbolja terapija, jer mi je omogućila da preispitam sebe i sve što me okružuje. 

Sonja Kuljača 

Radionica “Kad porastem biću JA” je za mene bila jedno predivno iskustvo. Pomogla mi je da se na neki način vratim sebi i svojoj zaboravljenoj kreativnoj i umjetničkoj strani. Predavanja su bila jako interesantna, puna praktičnih informacija i ideja koje su mi pomogle da se posvetim stvaranju radova. U ograničenim uslovima online nastave predavači su dali sve od sebe da nam prenesu svoje obimno znanje i iskustvo. Teme su bile veoma aktuelne, ponekad surovo istinite i bolne ali su nas podstakle da razmislimo o brojnim problemima i nepravdama sa kojima se suočavaju žene današnjice. Drago mi je da sam bila dio ovog projekta i ponosna sam što se u Crnoj Gori dešavaju ovako lijepe i inspirativne stvari. Veliko hvala cijelom timu na posvećenosti i predanosti, divni ste!

Jelena Vujović 

Radionica “Kad porastem biću JA” realizovana je kao spoj lijepog, korisnog, kreativnog i inspirativnog. Sve teme su bile zanimljive i veoma stručno predstavljene od strane Ivane i Tanje koje su nas zaista podstakle da o njima razmišljamo. Radionice su bile prožete prirodnom komunikacijom i motivisale su nas da nova saznanja primijenimo na likovno stvaralaštvo. Sve je to doprinijelo stvaranju naših sopstvenih likovnih izraza. Znanje, iskustvo, stručnost, vještina, saradnja, samopouzdanje, motivacija, odabrani materijali za radionice, dostupnost i podrška tokom čitavog projekta je zaista bila na zavidnom nivou. Osjetila sam produkt svog rada i vlastiti napredak i zadovoljstvo i zato želim da vam se zahvalim na pruženoj prilici da budem učesnica ove radionice. Želim vam uspjeh i još mnogo ovako uspješnih projekata! 

Maša Adžić

Radionica je za mene bila vrijeme otkrivanja novih sadrzaja i ideja. Mjesto gdje počne misao koja te opsjeda danima i predstavlja početak kreacije iz koje nastane nesto opipljivo sto ima licni pecat. Znacila mi je povratak u djetinstvo i sjetila na dječiji entuzijazam koji prkosi svakodnevnici koja, (pre)često, uspije da ugasi neke iskre inspiracije u nama. Ivana i Tanja su bile sjajne voditeljke...motivisane i pristupačne, uvijek spremne da daju prave odgovore i otklone svaku našu dilemu.

Pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom otvaranju ove nesvakidašnje postavke, i pomognete nam da skrenemo pažnju na poruke koje nosi. Kad porastem biću ja pokazuje na jedinstvenost i osobenost ličnosti naših mladih i starijih učesnica, potencijale koje žene imaju, I prepreke sa kojima se u okviru društva suočavaja u njihovom ostvarivanju.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}