Loading...

Junski ART KIC mozaik

KIC Budo Tomović

Junski repertar Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ biće baziran kao i svih prethodnih mjeseci na prezentaciji sadržajnog i kvalitetnog kulturno - umjetničkog stvaralaštva. Po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva biće priređeno preko dvadeset raznovrsnih artističkih formi.

Muzički program KIC-a pridružiće se tradicionalno i ove godine proslavi Praznika muzike i 21. juna organizovati Omaž francuskim klasicima koji će izvesti renomirani crnogorski umjetnici mlađe i srednje generacije.

Tradicionalni crnogorski melos nastavljaju da afirmišu na četvrtom  Festivalu “Stare note - novi zvuci” koji će biti održan 17. i 18. juna. Publici će se u okviru prve večeri predstaviti više od 20 mladih interpretatora, a drugo veče će biti posvećeno novim pjesama, a među izvođačima biće: Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Igor Đurović, Tanja Šeter, Dejan Škuletić i drugi.

KIC nastavlja da promoviše mlade i perspektivne crnogorske muzičare i tokom juna kroz KIC-ov ciklus “Mladi talenti”, pa će se 7. juna predstaviti violistkinja Iva Durković, a 28. juna pijanista Vasilije Basarab. U KIC-u će 25. juna biti održan i godišnji koncert Škole za muzičke talente “Andre Navara”.

Filmski program KIC-a od 14. do 16. juna organizuje projekcije poznatih  akcionih filmova:  “Čovjek u vatri” (2004), “Na liniji vatre” (1993) i “Noć i dan” (2010) koji su dio revije “Filmski žanrovi - akcija”.

U okviru Dramskog programa KIC-a biće priređena druga novopokrenuta tribina “Podgoričke priče”, a 22. juna gosti će biti poznati crnogorski gitarski duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević. Popularnu duhovitu dramu, predstavu “Kontraevolucija” Obrada Nenezića publika će ponovo moći da vidi 24. juna u DODEST-u.

Na Velikoj sceni KIC-a 14. juna premijerno će biti izvedena i predstava podgoričkog Studentskog teatra “Mogu li vam pomoći..?” koja je nastala po tekstu i režiji Dragana Koprivice, a predstaviće se i nikšićki Kulturno kreativni centar Akord sa predstavom “One su htjele nešto sasvim drugo” 15. juna.

Književno veče posvećeno stvaralaštvu Tijane Rakočević pod nazivom “Svrbjeli me prsti” biće priređeno 3. juna, publikacija “Put stvaraoca - koraci ka uspjehu” biće promovisana 16. juna, a KIC će biti domaćin i razgovora sa dr Jasnom - Tatar Anđelić u svjetlu knjige “Nouvelle Revue i Crna Gora 1879-1918” 23. juna.

Veče različitih pisanih formi crnogorskog književnog stvaralaštva održaće se 8. juna u DODEST-u, a učestvuju: Lena Ruth Stefanović, Edita Dautović, Željko Sekulović, Božidar Proročić i Boris Jovanović Kastel. Promovisaćemo 9. juna novu knjigu Tanje Vujović "Ulica slobode", novo književno izdanje Veljka Veljovića “Sjenke prošlog” biće prezentovano 10. juna, a podgoričkoj publici 14. juna predstaviće se i izdavačka kuća “Liberland” iz Beograda. U KIC-u će biti organizovana i promocija “Vavilonske međunarodne poetske kolonije”. 

Promocija knjige Ljepote stvaranja kroz slikarsku radionicu „Treće doba“ autorke Ljiljane Đurović biće održana 1. juna, a 29. juna publika će se upoznati i sa romanom "Ja Bukovski" Aleksandra Sekulovića. Festival “Enciklopedija - Najbolji pjesnici svijeta” biće organizovan 26. juna u KIC-u.

Izložba slika Vladimira Fuštića “Utisci” biće otvorena 22. juna, a radove polaznica umjetničkih radionica Kad porastem Biću JA, koje su, u organizaciji Američkog ugla, vodile akademske umjetnice Ivana Radovanović i Tanja Mitković publika će moći pogledati u izložbenom holu KIC-a od 15. do 22. juna.

Zbirka priča Marije Berilažić “Nepobjediva” biće promovisana 1. jula, a našu reviju „Filmski snovi - gledaoci biraju“ čiji sadržaj tradicionalno osmišljavaju gledaoci organizovaćemo od 19. do 21. jula.

Deseto, jubilarno izdanje KIC-ovog  “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” koje će kao i svih prethodnih godina okupiti uglavnom mlade muzičare iz regiona, koji će u saradnji sa profesionalcima i profesorima svirati u standardnim i nestandarnim kamernim ansamblima, održaće se od 30. jula do 7. avgusta na Ivanovim koritima.

KIC uobičajeno radi u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravlje. Više informacija o svim programima možete dobiti i na broj: +382 20 664 237, na sajtu:  www.kicpodgorica.me kao i na stranicama na društvenim mrežama. 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}