Loading...

Izložba “Rizom”

Galerija Centar

U srijedu, 12. maja sa u 17 h, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Centar biće otvorena izložba “Rizom – ženske poetike prostora, pripadanja i uzemljenja” na kojoj će se predstaviti tri umjetnice – Lea Vidaković, Jelena Grujičić i Maja Rakočević Cvijanov.

Jelena Grujičić je rođena 1986. u Subotici. Vizuelna je umjetnica, kulturna radnica i majka. Diplomirala je 2011. godine u Beogradu na Fakultetu Likovnih Umetnosti na grafičkom odsjeku u klasi profesorice Biljane Vuković. Članica je udruženja KURS u Beogradu, Klara&Rosa i jedna je od osnivača Centra za savremenu kulturu i umetnost u Subotici.

Izlagala je više puta na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Nakon višegodišnjeg boravka u Parizu i Beogradu, 2018. godine se vraća u Suboticu gdje trenutno živi i radi.
Lea Vidaković rođena 1983. u Srbiji, je multimedijalna umjetnica koja radi na području animiranih instalacija i proširenih medija, primjenjujući tehniku tradicionalnog lutka filma. Završila je studije animacije na HVO u Norveškoj (2010), diplomirala na odsjeku za grafički smjer i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2011) i završila master studije audio-vizuelne umjetnosti na Kraljevskoj akademiji umjetnosti, KASK, u Belgiji (2012). 2020 doktorirala je na smjeru animacije na School of Art, Design and Media na Nanyang Technological University u Singapuru. Njeno istraživanje u području animiranog filma zasniva se na temi fragmentiranih i drugih alternativnih tipova narativa za animarane instalacije i proširene medije pokretnih slika.

Maja Rakočević Cvijanov rođena je 1975. u Subotici. Diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Trenutno je doktorand vajarstva na FLU Beograd. Zaposlena je u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica kao vajarka – konzervatorka. Predaje vajanje likovnim tehničarima u srednjoj politehničkoj školi u Subotici. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Za svoj rad više puta je nagrađivana u Subotici, Vršcu i Beogradu. Izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu U tekstu za katalog koji prati izložbu, Sunčica Lambić-Fenjčev je, između ostalog, zapisala:

“Identitet žene definisan kroz različite prizme istorijskih, kulturoloških i bioloških aspekata jedna je od najistaknutijih tema Zapadne umetnosti od kraja 20. veka do danas. Maja Rakočević Cvijanov, Jelena Grujičić i Lea Vidaković oblikuju kompleksan identitet i ulogu žene, kao i sa njim blisko povezan pojam doma u današnjem društvu kroz različite uglove prezentacije koji uzimaju u obzir socijalni i ekonomski momenat, pol, biološku funkciju, simbolična značenja.

Radovi podstaknuti ličnim iskustvima ove tri umetnice univerzalizuju iskustvo ovih žena. Tri umetnice – tri žene, specifičnim, ženskim, tzv. „mekim“ rukopisom stvaraju dela koja izložena zajedno reprezentuju i prožimaju njihova razmišljanja, emocije, pitanja sa kojima se svakodnevno suočavaju kao žene, majke, ćerke, umetnice, u kojima se prepliće iskustvo iskazano poetikom žene i ženskim „pogledom“, ujedno slaveći, ali i preispitujući uloge rađanja, materinstva i simbole kuće, doma u savremenom društvu permanentnih promena i nesigurnosti.”

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, izložbi će prisustvovati novinari a zainteresovana publika će ga moći naknadno pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Biljana Keković.

Izložba se može pogledati do 31. maja.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}