Loading...

Majski repertoar CNP-a

Crnogorsko narodno pozorište

U okviru majskog repertoara Crnogorskog narodnog pozorišta na Velikoj i Sceni Studio biće izvedene predstave: „Đokonda“, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, „The Beauty Queen“ i monodrama „Soul food“.

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine biće izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta 5. i 7. maja. Ova groteskna tragedija, kako ju je sam autor žanrovski odredio, na žalost i nesreću ovog vremena, a na ponos dramskoj literaturi, bez problema pronalazi put do današnjeg gledoca. Bez obzira što se klasična Šekspirova dramska priča vještom rukom pisca koji stvara originalno djelo smješta u savremeni kontekst onog vremena, njena intertekstualnost i razotkrivanje ljudskih mana vodi je ka nama.

U predstavi igraju: Jovan Dabović, Danilo Čelebić, Julija Milačić Petrović Njegoš, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Aleksandar Gavranić, Dragan Račić i Jelena Minić.

„The Beauty Queen“, Martina Makdone, u režiji Ane Vukotić na repertoaru je 15. i 17. maja na Sceni Studio.

„The Beauty Queen od Leenane“ je prvi dio trilogije komada smještenih u mali gradić Linejn na sjevernim irskim ostrvima gdje se još uvijek govori irski jezik. Preostala dva komada su „Skull in Connemara“ i „The Lonesome West“, oba nastala takođe 1997. godine. Predstava secira odnos posesivne majke koja ne želi da ostane sama, te opstruira ljubavnu vezu svoje ćerke. Makdonin komad prilagođen je crnogorskom mentalitetu, a ambijent siromaštva u kojem se mladi ljudi drogiraju, nemaju poslove i žive sa svojim roditeljima ili su primorani da traže poslove po inostranstvu, čini je aktuelnom i bliskom današnjem gledaocu.

U najdugovječnijoj predstavi CNP-a koja je premijerno izvedena 2004. godine,  igraju: Ana Vujošević, Marta Pićurić, Dejan Ivanić i Momčilo Otašević.

Poslednja premijera CNP-a, predstava „Đokonda“, Viktora Lodata, u režiji Dušanke Belde, biće izvedena na Sceni Studio 18. i 19. maja.

„Đokonda“ je nastala po drami „Žena koja se igra“ koja je zasnovana na istinitom događaju – čudnom istorijskom incidentu iz 1911. godine kada italijanski slikar krade čuvenu „Mona Lizu“ iz muzeja Luvr, a zatim živi sa slikom dvije i po godine u pariškom potkrovlju. Kroz seriju monologa predstava prati zamišljeni život Vinćenca Peruđe, kradljivca Đokonde, od godina provedenih u potkrovlju do njegovog kasnijeg života u Italiji.

U predstavi igraju: Zoran Vujović, Slavko Kalezić, Branka Otašević, Slobodan Marunović, Hana Jovićević i Pavle Bogićević.

Na Sceni Studio 11. maja biće izvedena  i monodrama „Soul food“, nezavisni autorski projekat Slavka Kalezića, glumca Crnogorskog narodnog pozorišta. Predstava je nastala po romanu Žane Poliakove, a Kalezić potpisuje i adaptaciju i režiju.

Sve predstave počinju u 20 sati, u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravlje. Prilikom ulaska u pozorište obavezno je mjerenje temperature, dezinfekcija ruku, kao i nošenje maski.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}