Loading...

Izložba “The Illusion of Reality”, umjetnice Aleksandre Kokotović

Galerija Perjanički dom

U utorak 20. aprila sa početkom u 17h u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Perjanički dom biće otvorena izložba “The Illusion of Reality” umjetnice Aleksandre Kokotović.

Rođena je u Sarajevu, a živjela je u Bejrutu, Londonu, Beogradu I USA. Diplomirala je na Accademia del Lusso. Vizuelna umjetnica koja svoj rad izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku. Priredila je 26 samostalnih izložbi u renomiranim institucijama, muzejima i galerijama. Učestvovala je na preko 50 grupnih žiriranih izložbi u Srbiji, Litvaniji, BiH, Poljskoj, Bugarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Albaniji, Sjedinjenim Američkim Državama. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH) i Umjetničkog udruženja Diversus Visum (DivArt).

U tekstu za katalog koji prati izložbu, istoričar umjetnosti Zdravko Vučinić je, između ostalog, zapisao:
“Njene slike izmiču pouzdanom uspostavljanju i razumevanju bližih tematskih krugova. Oni referišu pojam imaginarnacije, koja podrazumeva raznolike podatke, situirane osobitim promišljanjem sveta. Živahnom teksturom, građenom upadljivim, neki put sitnim, tačkasto nanetim potezima, provejavaju iznijansirani, većma spontani unosi, što se okončavaju kroz tragove koherentno sazdanih, bespredmetno apstrahovanih slučajnosti. Slobodno nanetu pastu, kojom se svetlost rasipa, razlaže i pretvara u tokove vibrantno artikulisanih ishodišta, prevedenih u ekspresiju razlivene strukture, presecaju i konstituišu naglašene magistrale linija, što sažimaju i usmeravaju prostornu dinamiku kompozicione kretnje.”

Umjetnica Aleksandra Kokotović je u stejtmentu o sopstvenom stvaralaštvu zapisala:
“Ali najveća iluzija naše realnosti počiva u našem nesavršenom i nekompletnom znanju o svijetu koji nas okružuje. Mi smo uslovljeni programiranjem vaspitanja i edukacije od našeg rođenja, te imamo potpuno ubjeđenje na koji način stvari funkcionišu oko nas, u našem
životu.“

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, izložbi će prisustvovati novinari a zainteresovana publika će ga moći naknadno pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 20. maja.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}