Loading...

Završen projekat Istraživačke priče o moru, brošura za najmlađe

Tivat

Brošura za djecu „Labra Marin iz riblje perspektive: Odnos prema moru i obalama Boke“, posljednja je i završna aktivnost projekta „Lokalni mediji za aktivne zajednice: Istraživačke priče o moru“ koji su partnerski realizovali Lokalni javni emiter Radio Tivat i internet radio Radio Bruškin.

Projekat „Lokalni mediji za aktivne zajednice: Istraživačke priče o moru“ je kao vodeću aktivnost imao produkciju serijala od šest istraživačkih radio emisija pod nazivom „Luštravanje MORA“. U emisijama se bavila stanjem ekosistema i kulturne baštine u akvatorijumu i priobalju Boke Kotorske, istražujući pravnu regulativu, nadležnost i kapacitete institucija, uporednu međunarodnu praksu, te iskustva korisnika prostora, sa ciljem pružanja sveobuhvatne informacije po definisanim oblastima. Teme su bile:

  • Uticaj pomorskog saobraćaja na stanje morskog ekosistema Boke Kotorske;
  • Podvodna kulturna baština Crne Gore- stanje, potencijali i faktori rizika;
  • Mula, pristaništa, mandraći- tradicionalna i moderna gradnja i uticaj na morski ekosistem;
  • Marine, luke i lučice- realizovani i planirani projekti i njihov efekat na stanje ekosistema i kulturu života sa morem i uz more;
  • Privredni i sportski ribolov i krivolov
  • Uloga Javnog preduzeća za upravljanjem morskim dobrom u zaštiti mora i priobalja

Specifični cilj projekta je pokretanje konsultacija između građana, institucija, lokalnih uprava, te svih korisnika akvatorijuma Boke u cilju integralnog planiranja i izrade sveobuhvatne strategije, koja vodi računa o potrebama svih korisnika prostora, ali prije svega o održivosti. Sve emisije možete pronaći i poslušati na sljedećem linku: http://radiobruskin.me/podcastfilter/lustravanje-mora/

Pored medijskih sadržaja realizovanih u ovom projektu, a to su istraživačke radio emisije i prateći tekstovi, poruke i zaključke našli smo načina prenijeti djeci. Njihov morski drugar, labra po imenu Marin, priča im što ga sve brine, zbog čega je ljut, što ga čini sretnim, zbog čega ima nade. Često ima i nešto da poruči.

„More je izvor života. Zato je važno da pažljvio koristimo more, jer je svako od nas samo mali dio priče koja se zove život. A za život- svi trebamo čistu životnu sredinu.

Naša priča može biti veoma lijepa. Živimo u Boki Kotorskoj gdje je priroda napravila jedno od svojih čuda, a stanovnici od praistorije, zbog savršenih prirodnih uslova gradili sela i gradove, sagradivši jedinstveni kulturni predio u kojem i mi danas živimo. Naravno, tu su i masline i kostanji, i ribe i ptice. I još mnogo živih bića uz more i pod njim.

U posljednje vrijeme, naša vrsta je pretjerala sa zaposjedanjem prostora. Istražili smo kako se povodom toga osjećaju naše komšije u podmorju. Prepuštamo vas vodiču, labri Marinu.“

Brušuru „Labra Marin iz riblje perspektive: Odnos prema moru i obalama Boke“ pročitajte na linku: https://issuu.com/bruskincartoon/docs/labra_marin_iz_riblje_perspektive

Tekst brušure: Antonela Stjepčević

Dizajn i grafika: Aleksandar Ratković

Projekat „Lokalni mediji za aktivne zajednice: Istraživačke priče o moru“ je podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje – CGO, B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}