Loading...

Knjiga dana knjižare Karver: ,,Sa silama nemerljivim'', Rastko Petrović

Knjižara Karver

Knjiga dana knjižare Karver za 17. april 2021. godine je ,,Sa silama nemerljivim'' autora Rastka Petrovića. Izdavač: ,,Solaris''. Cijena: 7, 40 eura.

,,Sa silama nemerljivim'' (1927) je kratki lirski roman koji predstavlja zaokret u stvaralaštvu Rastka Petrovića. Do ovog romana pisac egzistencijalne probleme posmatra sa stanovišta telesnog, fiziološkog i biološkog, da bi sada ovim problemima dao metafizičku i filozofsku osnovu.

Rastko Petrović (1898-1949), kao sedamnaestogodišnji mladić, đak gimnazije, proživeo je albansku golgotu a zatim, preko Krfa, otišao u Francusku, gde je završio gimnaziju i položio srpsku maturu. U Parizu, u kojem je i posle rata povremeno živeo, sve do 1922, kada je diplomirao pravo, došao je u dodir s istaknutim predstavnicima umetničke i literarne avangarde. Dalji životni put ovog pisca sličan je putu Crnjanskog: ušao je u diplomatsku službu, dosta putovao, 1935. otišao je kao diplomatski službenik u Vašington, gde ga je zatekao rat i gde je, posle rata, nastavio da živi u emigraciji, sve do smrti.

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}