Loading...

Osnovci iz Crne Gore biraju najbolji evropski film za mlade

Razne lokacije

Nagrade mlade publike (EFA Young Audience Award) biće organizovana u periodu od 21. do 25. aprila putem onlajn platforme koju je kreirala Evropska filmska akademija. Djevojčice i dječaci iz Crne Gore, uzrasta od 12 do 14 godina, zajedno sa svojim vršnjacima iz čak 38 država Evrope imaće priliku da pogledaju tri nominovana filma i kao članovi internacionalnog omladinskog žirija glasaju za svog favorita.

U konkurenciji su italijansko-francuska adaptacija klasika Pinocchio (r: Matteo Garrone), norveška drama The Crossing (r: Johanne Helgeland) i irsko-luksemburški animirani film Wolfwalkers (r: Tomm Moore & Ross Stewar). Nominovani filmovi tretiraju značajne društveno-kulturološke teme koje pozivaju na razmišljanje i razgovor.

U okviru petodnevnog programa organizovaće se i otvorene diskusije i filmske radionice za mlade učesnike i učesnice. Svečana ceremonija dodjele nagrade održaće se u Erfurtu (Njemačka) 25. aprila kada će i mlada publika iz Crne Gore biti u prilici da postave pitanja autorima i autorkama svih filmova.

Čak i u ovako izazovnim vremenima, kada su bioskopi u mnogim zemljama zatvoreni, ovaj vid filmske edukacije pruža djeci priliku da steknu znanja za bolje razumijevanje i analiziranje filma. Osnovci iz svih krajeva Crne Gire imaju priliku da učestvuju u intereaktivnom projektu koji se odvija istovremeno širom Evrope i preuzmu odgovornost aktivnih članova žirija respektabilne organizacije kao što je Evropska filmska akademija.

Mlada filmska publika može se prijaviti za učešće u programu  popunjavanjem prijave na web sajtu: https://www.podgoricafilmfestival.me/yaa-2021.

Prijave su otvorene do 13. aprila i program je besplatan.

Nagradu mlade publike organizuju i predstavljaju Evropska filmska akademija i EFA produkcija, uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). Organizator programa u Crnoj Gori je NVO Podgorica film festival, u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore, uz podršku Crnogorske kinoteke i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Promo video za YAA2021: 

Trejler za film Pinocchio: 

 

Trejler za film The Crossing: 

Trejler za film The Wolfwalkers: 

  

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}