Loading...

NVO Zenit Plus Montenegro realizuje projekat „Organsko, a naše“

Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin

Projekat “Organsko, a naše” realzuje NVO Zenit Plus Montenegro u Bijelom Polju, Mojkovcu i Kolašinu. Svrha projekata je afirmacija domaćih proizvoda i unapređenje pozicioniranosti domaćih proizvoda na crnogorskom tržištu, kao i davanje prednosti konzumaciji organskih, domaćih proizvoda u odnosu na uvozne.

Poljoprivreda je, pored turizma, najodrživiji izvor prihoda jedne države, te je predmetnim projektom predviđeno uvezivanje ove dvije grane, na način što će se podsticati razvoj poljoprivrede i seoskog turizma. Naime, poljoprivreda i seoski turizam obezbjeđuju brojne uzajamne koristi. Poljoprivrednici obezbjeđuju hranu, poljoprivredni pejzaž i lokalne proizvode, a posljednja istraživanja pokazuju da turusti upravo traže takve proizvode i lokalitete, u kojima bi, pored zdrave, domaće i autentične hrane, našli odmor i bijeg od svakodnevnog stresa koji je uzrokovan življenjem u velikim gradovima.

Ciljevi projekta su: stvaranje održivog i inkluzivnog rasta organskih proizvoda kroz razvoj poljoprivredne djelatnosti, uz kontinuiranu promociju domaćih, organskih proizvoda i oživljavanje seoskih lokaliteta, čime će se dprinijeti i poboljšanju životnog standarda ruralnog stanovništva.

Kroz promociju kupovine organskih proizvoda i seoskog turizma, uticaće se na percepciju potrošača prema kvalitetu organskih, domaćih proizvoda i usluga. Istovremeno, doprijnjeće se edukaciji šire javnosti o benefitima kupovine i konzumacije organskih, domaćih proizvoda.

Imajući u vidu da prosječna veličina poljoprivrednih gazdinstava u Crnoj Gori iznosi oko pet hektara poljoprivrednog zemljišta, i prepoznajući navedeno kao ogroman, neiskorišteni potencijal, projektom ”Organsko, a naše”, plan je da se prošiti svijest ciljne grupe o proizvodnji organske hrane, uključivanja u šeme kvaliteta, bavljenje organskom proizvodnjom i udruživanja u organizacije proizvođača, dok će uspostavljanje kontakta sa hotelijerima i ostalim ugostiteljima stvoriti nove mogućnosti za plasman organskih proizvoda na crnogorskom tržištu, ukjljučujući ih kao redovnu ponudu u svojim aranžmanima. Na ovaj način ciljnoj grupi će se približiti značaj koji organska proizvodnja ima na crnogorsku privredu, posledično čemu će doći i do smanjenja uvoza hrane. S obzirom da organska ili ekološka proizvodnja dobija sve više na popularnosti i značaju, u širem okruženju i kod nas, to se ovim projektom želi pibližiti poljoprivrednim proizvođačima, ali I čitavoj javnosti, koja je suština organske proizvodnje, kakav je njen koncept, zahtjevi I koji su to principi ekološke proizvodnje.

Rješavanje razvojnih, strukturnih i opštih problema poljoprivrede i ruralnih sredina moguće je ostvarivanjem osnovnih ciljeva agrarne politike, te je kroz realizaciju projektnih aktivnosti planirana kontinuirana edukacija ciljne grupe u pogledu gazdovanja resursima na dugoročno održiv način uz ukazivanje na neophodnost adekvatnog promovisanja organskih, poljoprivrednih proizvoda, te nove mogućnosti koje se otvaraju kroz organizovanje seoskog turizma, koji bi turistima, pored autentične, organske hrane, omogućio boravak u atraktivnom, tradicionalnom okruženju, što će u konačnom rezultirati poboljšanju životnog standarda ruralnog stanovništva, ali dovedti I do razvoja organske poljoprivrede.

U mnogim područjima, naročito u brdsko-planinskom dijelu, koje ima određena prirodna ograničenja u intenziviranju poljoprivrede, postoje povoljni preduslovi za razvoj organske poljoprivrede. Međutim, za budući ekonomski razvoj ruralnih područja, bitno je stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, koja nisu nužno vezana za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Među perspektivnim ekonomskim granama, posebno treba izdvojiti seoski turizam, gdje trendovi potrošnje ukazuju na potencijani dalji rast, a značajan dio ruralnih područja Crne Gore ima povoljne prirodne i/ili kulturno-istorijske atribute za njihov razvoj. Predmetnim projektom planirana je valorizacija očivanih zemljišnih resursa kroz snažniji razvoj  poljoprivrede, koji će se ostvariti kontinuiranom promocijom specifičnih karakteristika i osobenosti crnogorske proizvodnje hrane: visokovrijedni, specifični proizvodi, proizvodi sa zaštićenim geografskim porijeklom, proizvodi organske poljoprivrede i sl. i promocijom atraktivnog, sesokog lokaliteta u sjevernoj oblasti Crne Gore.

Kroz planirane projektne aktivnosti, kao što je izlaganje proizvoda na štandovima u velikim supermarketima, omogućiti da se uvjere u kvalitet organskih proizvoda.

Organizovanjem promotivnih aktivnosti u trgovinskim lancima, u saradnji sa tri najveća trgovinska lanaca Voli, HD Laković i Franca, omogućiće potrošačima da po promotivnim cijenama kupe proizvode koji su prepoznati kao organski, zdravi i autentični. Na ovaj način stvoriće se direktan kanal prodaje.

Projekat je osmišljen i definisan nakon sagledavanja komparativnih prednosti i mogućnosti razvoja sektora organske poljoprivrede koje se oslanjaju na evropske i svjetske trendove, zahtjeve sektora turizma, potražnju domaćeg tržišta i tradiciju poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori. Kroz komponentu institucionalnog razvoja i komponentu konkurentnosti.

Očekivano je i poboljšanje turističke ponude kroz promovisanje seoskog turizma, a samim tim i veći priliv turista, koji će biti u mogućnosti da kombinuju boravak u planinskim ugostiteljskim objektima sa konzumacijom lokalne, ukusne i organske hrane, samim tim doprinoseći razvoju područja u kome odsjedaju. Ovo će napraviti pomak ka zaustavljanju marginalizacije pojedinih područja u Crnoj Gori, doprinijeti većoj umreženosti i motivaciji stanovništva, posebno mlađeg, da ostanu u mjestu rođenja, pokrenu biznis i doprinesu razvoju svoje opštine novim idejama i preduzetništvom.

Zaštita životne sredine, te očuvanje zdravlja ljudi, predstavljaju primarne oblasti kojim je neophodno posvetiti punu pažnju, kako od strane državnih organa, tako i od strane nevladinih organizacija, koje kroz organizovanje ovakvih i sličnih aktivnosti mogu dopriniijeti povećanju nivoa svijesti o očuvanju životne sredine, kroz ukazivanje na benefite koje organska proizvodnja i proizvodi dobijeni na ovakav način imaju po zdravlje ljudi.

Projekat „Organsko, a naše“ podržalo je Minsitarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja 2020. godine, na javnom konkursu “Podrška afirmaciji poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu”.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}