Loading...

Jubilarno Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu

Online

Međunarodno takmičenje gitarista Tivat 2021 (Montenegro International Guitar Competition) održaće se ove godine od 27. do 30. maja. Jubilarno, 15. izdanje realizovaće se online usljed aktuelne zdravstvene situacije, pa će se koncerti i nastupi takmičara iz cijelog svijeta emitovati na facebook stranici MIGC-a. Festival realizuje Anagastum Guitar Society uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Centra za kulturu Tivat i pokroviteljstvo Euro Strings  - European Guitar Festival Collaborative platforme.

Osim koncerata eminentnih svjetskih gitarista, takmičari u kategorijama mladih i profesionalnih izvođača nadmetaće se za vrijedne nagrade, među kojima su gitare poznatih graditelja Andreasa Marvija i Slavka Mrdalja. Zainteresovani se mogu prijavljivati do 15. maja putem sajta guitarmontenegro.com na kome se nalazi kompletan pravilnik sa propozicijama prijavljivanja i takmičenja, kao i prijavni formular.

Jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih gitarskih manifestacija u Crnoj Gori prošle godine je prvi put održana u online formatu. Iako izazov, znatno široj publici omogućeno je da isprati i da se uključi u sva festivalska dešavanja. Prošlogodišnje izdanje okupilo je 101 takmičara iz 26 zemalja svijeta, dok je online prenose ispratilo više od pola miliona ljudi. Na taj način kreirana je još veća platforma za vidljivost i promociju ne samo festivala i gitarske umjetnosti, već Crne Gore i crnogorske kulture uopšte.

Međunarodno takmičenje gitarista od 2017. godine je dio platforme Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative, koja se finansira iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo sedamnaest gitarskih festivala iz zemalja Evrope: Austrije, Belgije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Švedske, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije, Rumunije i Velike Britanije. Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}