Loading...

Autor zagonetne poruke na slici ‘Krik‘ je Munk

Nacionali muzej

Poruka "Ovo je mogao naslikati samo ludak", jedva vidljiva u lijevom uglu slike Edvarda Munka "Krik", godinama je bila predmet rasprave ko je njen autor. Detaljno istraživanje Nacionalnog muzeja Norveške otkrilo je da je upravo Munk te riječi napisao drvenom olovkom na norveškom jeziku.

Do sada se smatralo da je autor natpisa ogorčeni ljubitelj umjetnosti, jer slika predstavlja sablasnu siluetu osobe blijedog lica koja ispušta krik sa rukama na ušima ispod crvenog neba. Ta slika je tokom godina postala simbol anksioznosti modernog čovjeka i univerzalnog bola.

Muzej je ispitivanjem natpisa infracrvenim zracima došao do drugačijeg zaključka. Nacionalni muzej je ispitao Munkovu sliku koja datira iz 1895. godine, a koja je jedna je od četiri verzije kompozicije „Krik“.

„Natpis je bez sumnje od Munka“, naveo je muzej i dodao da rukopis kao i događaji u vrijeme nastanka slike vode do istog zaključka. "Sam rukopis, kao i događaji koji su se dogodili 1895. godine, kada je Munch prvi put pokazao sliku u Norveškoj, svi upućuju na isto."

Rad je podvrgnut opsežnoj konzervaciji u muzeju uoči javne prezentacije. Rijetko je izlagan otkako je nakratko ukraden 2004. godine, a šteta na komadu postala je očiglednija posljednjih godina. Nakon prvog javnog otkrivanja, neki su kritičari oštro napali uznemirujuću sliku i vodila se žustra rasprava o Munkovom mentalnom stanju, dajući vjerodostojnost ideji da je neka ogorčena treća strana napisala svoju kritiku.

No, kustosi su rekli da se Munk na ovakav dodatak slici vjerojatno odlučio zbog negativnih kritika kad je sliku prvi put pokazao u svom rodnom gradu Kristianiji (danas Oslo).

Foto: AFP/Carl Court

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}