Loading...

"Čovjekova potraga za smislom" u izdanju Nove knjige

Nova knjiga

U izdanju Nove knjige objavljen je dugoočekivani bestseler Viktora Frankla „Čovjekova potraga za smislom“ koji je u regionu i kod nas takođe poznat pod nazivom „Zašto se niste ubili“.

Kao toliki njemački i istočnoevropski Jevreji koji su smatrali da su sigurni tokom tridesetih godina dvadesetog vijeka, Frankl je bio poslat u nacističku mrežu koncentracionih i istrebljivačkih logora. Začudo, preživio je – biblijskim rječnikom „glavnja istrgnuta iz ognja“. Ali njegova pripovijest u ovoj knjizi manje govori o njegovim jadima, onome što je propatio i izgubio, nego o izvorima njegove snage da preživi.

Nekoliko puta u ovoj knjizi Frankl sa odobravanjem citira Ničea: „Onaj koji zna zašto živi, može podnijeti gotovo svako kako.“

Frankl je održao sebe u životu i održao nadu u životu misleći na svoju ženu i mogućnost da je ponovo vidi – i sanjajući, u jednom trenutku, o predavanjima poslije rata, o psihološkim lekcijama koje se mogu naučiti iz iskustva u Aušvicu. Koliko god bilo užasno, njegovo iskustvo iz Aušvica ojačalo je jednu od njegovih ključnih ideja: život nije prevashodno potraga za zadovoljstvom, kao što je Frojd vjerovao, ili potraga za moći, kao što je Alfred Adler podučavao, nego potraga za smislom.

Najveći zadatak svake osobe jeste da pronađe smisao u svom životu.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}