Loading...

Petnaest filmova u trci za glavne nagrade Berlinskog festivala

Berlin

Ukupno 15 filmova će se takmičiti za glavne nagrade 71. Međunarodnog festivala u Berlinu (Berlinale), saopštili su organizatori.

Među ostvarenjima se nalaze dva francuska filma – „Albatros“ Gzavijea Bovoa i „Petite Maman“(Mala mama) rediteljke Selin Skijama. Njemce će predstavljati film Marije Šreder „Ich bin dein Mensch“ (Tvoj sam čovjek) i rediteljski prvijenac glumca Danijela Brila „Nebenan“.

Rumunski reditelj Radu Žude, koji je 2015. godine u Berlinu nagrađen za film „Aferim“, ove godine se takmiči sa ostvarenjem „Bad Luck Banging or Looney Porn“. Od 15 ostvarenja, 12 je snimljeno u potpunosti ili dijelom tokom epidemije koronavirusa. Žiri ovogodišnjeg festivala činiće šest ranijih dobitnika glavne nagrade – Zlatnog medvjeda.

Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsjednika, biće pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom dijelu. Žiri će biti pozvan da odredi pobjednike u svakoj kategoriji. Među članovima žirija su reditelji – Iranac Muhamed Rasulof, Izraelac Nadav Lapid, Rumunka Adina Pintilije, Mađarica Ildiko Enjedi, Italijan Đanfranko Rosi i Bosanka Jasmila Žbanić.

Ovogodišnje izdanje festivala biće održano u dva dijela – od 1. do 5. marta biće onlajn takmičenje i dodjela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije. Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. godine, a od 1978. godine se redovno održava svake godine i to u februaru.

Zlatnog medvjeda je prošle godine dobio fim „There is no Evil“ Muhameda Rasulofa.

Plakat: Tobias SCHWARZ/AF

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}