Loading...

Izložba "Women about women/Žene o ženama" u Podgorici

Moderna galerija Podgorica

U srijedu, 10. februara u 19 h, u prostoru Moderne galerije u Podgorici, biće otvorena izložba "Women about women/ Žene o ženama" koja je uvod u dvogodišnje putovanje kroz osvajačke teritorije umjetnica Zapadnog Balkana. Okupljajući dvadeset pet vizuelnih umjetnica regiona (Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije), ova putujuća izložba će obići region - Beograd, Podgoricu, Zagreb, Ajdovščinu i Skoplje. Izložba se u Podgorici može pogledati do 25. februara.

Izložba je startna aktivnost projekta "The Rise of women in culture in Western Balkan/Uspon žena u kulturi Zapadnog Balkana", podržanog i kofinansiranog sredstvima Evropske unije. Projekat je nastao iz potrebe za afirmacijom savremenih praksi i strategija vizuelnih umjetnica, kustoskinja, radnica u kulturi i strukovnih udruženja Zapadnog Balkana. Narednih 26 mjeseci, uz partnere iz pet zemalja, gradiće se platforma za promišljanje savremenih umjetnickih praksi i prezentaciju identiteta i fenomena savremenosti. Organizator ispred Crne Gore je Spes, a koordinatorka projekta i kustoskinja je Nela Gligorović.

Poseban segment postavke je Javna diskusija zakazana za 15. februar u 18 časova gdje sve zainteresovane očekuje vođenje kroz izložbu kustoskinje Nele Gligorović i diskusija Perspektive umjetnosti sa crnogorskim umjetnicama: Gordana Kuč, Milena Jovićević, Maja Šofranac, Anka Gardašević i Jovana Vujanović. Osim o položaju umjetnica u savremenoj umjetnosti, razgovaraće se o strategijama organizacije, strategijama saradnje i strategijama djelovanja.

U toku trajanje postavke, osim otvaranja postavke i Diskusije 15. februara, u prostoru Moderne galerije realizovaće se i edukativni segment, dva predavanja:

  • 18. februara u 17 h predavanje Moć ženske ruke prof. dr. Olivera Tomića, o umjetnicama u XX vijeku na Zapadnom Balkanu koje su uticale na promjene društvene paradigme,
  • 22. februara u 17 h predavanje Osvajanje likovnosti Nele Gligorović, o prvim umjetnicama u istoriji umjetnosti, od renesanse do XX vijeka, o životu i stvaralaštvu prvih slikarki koje je istorija zabilježila u renesansi, njihovim poteškoćama prilikom obrazovanja i društvenom kontekstu vremena u kom su stvarale.

Osim crnogorske publike, 15. i 18. februara aktivnosti će pratiti publika regiona preko društvenih kanala Riseofwomen.balkan.

U srijedu, 24. februara u 17 h - Javno vođenje kroz postavku kustoskinje Nele Gligorović.

Naredne dvije godine u okviru projekta Uspon žena u kulturi Zapadnog Balkana, očekuje nas škola digitalnog marketinga za umjetnice, prva VR galerija u Crnoj Gori sa prezentacijom umjetnica regiona, zatim konkurs za umjetnice do 28 godina i njihova prezentacija u EU galeriji u Strazburu, osnivanje regionalne saradničke mreže...Takođe, počelo je snimanje dokumentarne serije o umjetnicama Zapadnog Balkana koja nastaje pod palicom Borisa Miljkovića, između ostalog i autora aktuelnog filma Povratak kući: Marina Abramović i njena deca.

Projekat The Rise of women in culture in Western Balkans podržan je od Evropske unije, a sprovode ga sljedeé organizacije: Spes (MNE), Fenomena(SRB), BeoArt  Contemporary(SRB), Udruga Prizma(CRO), Sensus (NM) i Lokarjeva galerija (SLO).

 

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}