Loading...

Puh Đorđe, ekološki borac iz kanjona Tare predstavljen u Sjevernoj Makedoniji

Razne lokacije

Promocija ekološkog romana za djecu crnogorskog pisca Žarka Vučinića “Čudesni svijet puha Đorđa”  koju je na makedonskom jeziku izdalo udruženje “Perun Artis” iz Bitolja, održana je u osnovnim školama “Kočo Racin” u Prilepu i  “Braka Miladinovci” u selu Zvan, Demir Hisar. Izuzetne ilustracije za knjigu je uradila Ivana Vujošević.

Radnja knjige je inspirisana drevnim legendama sa Prošćenskih planina koje se nalaze na desnoj obali rijeke Tare. Ova knjiga najmlađe čitaoce kroz brojne događaje koje se prepliću, uči o važnosti očuvanja zdrave životne sredine i istinskim društvenim vrijednostima. Pored toga, u priči su opisane autentične lokacije pomenutog kraja, čime knjiga indirektno promoviše turizam zasnovan na prirodnim vrijednostima u Crnoj Gori.

Uslijed pandemije koronavirusa, autor knjige i član nevladine organizacije “Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva – UROŠ”, nije prisustvovao ovom događaju, ali su đake o djelima Žarka Vučinića i njegovom konceptu “Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa” upoznali nastavnici Vlatko Stojkovski i Gabrijela Stojanoska Stanojeska.

“Pored toga što je pisac zanimljivih ekoloških romana, Žarko Vučinić je i šumarski inženjer koji je prepoznat po pomenutom konceptu čiji je cilj povratak djece prirodi.  ’Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa’ prezentovan pred više od 7000 mališana iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Danas su đaci vaših škole prvi u Sjevernoj Makedoniji kojima je predstavljen ovaj koncept” rekao je prevodilac Sašo Ognenovski.

Prevod knjige i njeno štampanje urađeno je u okviru projekta  “Promocija ekološke svijesti u Sjevernoj Makedoniji putem knjige Čudesni svijet puha Đorđa” koji sprovodi crnogorska nevladina organizacija NVO UROŠ.  Svi đaci su na kraju ovog događaja dobili knjigu o vragolastom puhu Đorđu koja će im uljepšati školski raspust.  

Ove manifestacije, kao i prevod i štampanje knjige, podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti“.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}