Loading...

Bloomsbury objavio naučnu monografiju Recepcija Vilijama Blejka u Evropi

Bloomsbury

Jedan od najvećih globalnih izdavača Bloomsbury, sa sjedištem u Londonu, objavio je naučnu monografiju pod nazivom The Reception of William Blake in Europe (Recepcija Vilijama Blejka u Evropi) sa jednim poglavljem čija je autorka crnogorska književnica Tanja Bakić. Ovu monografiju uredili su među vodećim savremenim poznavateljima djela Vilijama Blejka – emeritus prof. dr Morton D. Pejli sa Univerziteta Berkli u SAD i prof. dr Sibila Erl, sa Univerziteta Linkoln u Velikoj Britaniji. Poglavlje Tanje Bakić u ovoj monografiji tiče se jugoslovenske recepcije djela Vilijama Blejka kroz fokus na književnost i likovnu umjetnost.

U svom tekstu uvoda za ovu monografiju, urednici Pejli i Erl ističu da je njihov zadatak bio da sastave akademsku publikaciju „za čije su pisanje poglavlja pozvali vodeće međunarodne stručnjake iz oblasti studija o Blejku, koji su odgovorili na do sada neizučavanu problematiku Blejkovog uticaja i recepcije na evropskom kontinentuˮ. Monografija je već promovisana u Senatovoj kući na Univerzitetu London, kao i u londonskoj galeriji Tejt Britn, u kojoj i jeste izložen značajan dio Blejkovog likovnog opusa.

Pored Bakić, među ostalim autorima zastupljenim u ovoj monografiji, našli su se i : dr Martin Majroni, glavni kustos galerije Tejt Britan, dr Dejvid Bindman, istoričar umjetnosti sa Univerzitetskog Koledža London, dr Anđela Esterhamer sa Univerziteta u Torontu, dr Džejson Vitejker sa Univerziteta Linkoln, dr Edvard Larisi sa Univerziteta Kvin u Belfastu, dr Luiza Kejl sa londonskog Univerziteta Birkbek, Tatjana Tjutvinova iz Puškinovog muzeja u Moskvi, i drugi.

Tanja Bakić takođe je bila i pozvana govornica na konferenciji o Vilijamu Blejku u čuvenoj londonskoj galeriji Tejt Britan, upriličenoj povodom najveće izložbe Blejkovog likovnog opusa do sada, održanoj od 11. septembra 2019. do 2. februara 2020. godine.

Više o monografiji:

https://www.bloomsbury.com/uk/the-reception-of-william-blake-in-europe-9781472507457/

Više o izložbi u Tejt Britn:

https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-britain/exhibition/william-blake-artist

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}