Loading...

Otkrivena najstarija i najudaljenija galaksija u svemiru

Unoiverzitet u Tokiju

Astronomi su potvrdili starost galaksije GN-z11, koja je smještena u sazvežđu Veliki medvjed (Ursa Major), kao i njenu udaljenost od Zemlje. Prema njihovim proračunima, ova umjereno masivna galaksija postoji od vremena kada je svemir bio star samo 420 miliona godina.

"Na osnovu prethodnih istraživanja, čini se da je GN-z11 najudaljenija do sada otkrivena galaksija od Zemlje. Nalazi se na udaljenosti od 13,4 milijarde svjetlosnih godina", kaže Nobunari Kasikava, koautor studije sa Odeljenja za astronomiju Univerziteta u Tokiju. Da bi odredili parametre galaksije, Kasikava i njegove kolege izmjerili su crveni pomak GN-z11.

"Određeni hemijski potpisi, nazvani emisionim linijama, utiskuju različite obrasce u svjetlost udaljenih objekata. Mjereći koliko su rastegnuti ovi potpisi, možemo da zaključimo dokle je svjetlost trebalo da putuje, odajući tako udaljenost do ciljane galaksije. Posebno smo posmatrali ultraljubičastu svjetlost, jer je ovo oblast elektromagnetnog spektra u kojoj je trebalo da se nađu hemijski potpisi crvenog pomaka", objašnjava Kasikava.

Ranije je najudaljenija galaksija bila MACS0647-JD galaksija u sazvežđu Žirafa, takođe nastala 420 miliona godina nakon Velikog praska, ali je 100 miliona svjetlosnih godina bliža Zemlji od GN-z11.

Foto: Wikimedia Commons

Izvor: Nacionalna geografija

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}