Loading...

Knjiga dana knjižare Karver: "Povijest gej i lezbijskog života i kulture"

Knjižara Karver

Knjiga dana knjižare Karver za petak, 18. 12. 2020. godine je "Povijest gej i lezbijskog života i kulture". Izdavač: Sandorf. Urednik: Robert Aldrich. Prevod: Ana Bunčić, Snježana Ðurđek. Cijena: 31, 20 eura.

Jedan od prvih poslijeratnih zajedničkih izdavačkih projekata Hrvatske i Srbije, hrvatska izdavačka kuća Sandorf i beogradska Crvena kutija, u prvom domaćem prevodu donosi najkompletniji opis svjetske homoseksualne i lezbijske istorije. Knjiga je priručnik i nadahnjujuće štivo koje otkriva vijekove zabluda i predrasuda o istopolnoj ljubavi.

Četrnaest autora, univerzitetskih profesora i istoričara iz sedam zemalja učestvovalo je u pisanju ove sveobuhvatne knjige o jednom segmentu ljudske društvene istorije, pokušavajući da predstave različite društvene koncepcije i stavove prema homoseksualnosti, kao i postepeno oblikovanje novog identiteta.

Knjiga započinje antičkom Grčkom i Rimom i pokriva istoriju do danas i pitanja prava homoseksualnih zajednica, AIDS-a i zajedničkog života.

Pored toga, knjiga se bavi kulturama koje nisu zapadne, istovremeno otkrivajući raznoliku svjetsku istoriju istopolnih veza. Od persijske homoerotske poezije, preko ženskih transvestita u Italiji osamnaestog vijeka, do razuzdanih užitaka u Berlinu između dva svjetska rata i koncepta trećeg pola u Aziji i među sjevernoameričkim Indijancima, Istorija gej i lezbijskog života i kulture zasniva se na materijali: memoari, pisma, arhivi, djela likovne umjetnosti i književnosti.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}