Loading...

Holandska arhitektonska firma gradi podvodni muzej sa ostacima broda koji je stradao u brodolomu prije više od 270 godina

Amsterdam

Teretni brod kompanije Dutch East India pod nazivom Amsterdam 1749. godine se vraćao sa svog prvog putovanja kada ga je oluja onesposobila za dalju plovidbu. Kapetan je iskrcao brod u blizini engleskog grada Hastings, gdje i danas nalazi.

Arhitektonska firma u Holandiji je donijela odluku da preseli 271 godinu staro plovilo u matičnu zemlju sa namjerom da oko njega izgrade podvodni muzej. Plan je da to učine tako što ga neče nikada izvaditi iz vode. 

Kompanija ZJA otkrila je svoje planove za projekat prošlog mjeseca. Brod će biti iskopan iz morskog dna i premješten u posebno dizajnirano pristanište za spašavanje, kojim će ga dopremiti do holandske prestonice. Arhitekte će dizajnirati čeličnu i staklenu kapsulu oko broda, omogućavajući posjetiocima da obilaze ostatke 131 metra dugog broda pod vodom - uključujući ono što je ostalo od tekstila, vina i srebrnih poluga koje će arheolozi istraživati iz dana u dan, na licu mjesta pred ljudima.

„Posjeta ovom mjestu je poput ulaska u pozorište koje scenira istragu koja je u toku i angažuje javnost sa otkrićima koja ronioci i istraživači utvrde u olupini“, navodi se u opisu projekta.

Na vrhu muzeja biće postavljena bijela kupolasta nadstrešnica, koja će služiti kao šetalište posjetiocima. Na drugim mjestima u muzeju će biti izložbeni prostori dizajnirani za smještaj predmeta izvučenih iz olupine, kao i laboratorije i drugi istraživački objekti za naučnike.

Proces preseljenja broda "Amsterdam" trajaće vjerovatno nekoliko godina. ZJA okvirno računa da će muzej biti otvoren 2025. godine.

Foto: ZJA

 

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}