Loading...

Knjiga nepoznatih Tolkinovih eseja o Međuzemlju

London

Knjiga nikada do sada štampanih eseja Dž. R. R. Tolkina u kojima se bavi svijetom Međuzemlja, u koju je smjestio junake svojih djela "Hobit", "Gospodar prstenova" i "Silmarilion", biće objavljena sljedećeg ljeta, najavljeno je iz izdavačke kuće "Harper Kolins".

U zbirci eseja pod nazivom “Priroda Međuzemlja”, autorizovanoj u Tolkinovom legatu, čuveni pisac govori o različitim temama, od besmrtnosti Elfova do toga koji likovi imaju brade, biće objavljena u junu, piše britanski “Gardijan”. Izdavač, koji je u posljednjoj deceniji objavio više prethodno nepoznatih Tolkinovih radova poput “Djece Hurina”, “Berena i Lutjenu” i “Pad Gondolina”, najavio da će knjiga “prenijeti čitaoce nazad u svijet ‘Silmariliona’, nedovršenih priča i ‘Gospodara prstenova'”.

“Hobit”, prva Tolkinova knjiga smještena u Međuzemlje, objavljena je 1937. godine, a uslijedili su “Gospodar prstenova” 1954. i 1955. godine. Kris Smit, zamjenik direktora izdavaštva u “Harper Kolinsu” kaže da je pisac nastavio da piše o Međuzemlju i u narednim decenijama, sve do nekoliko godina prije svoje smrti 1973. godine.

Smit kaže da je nova zbirka eseja “istinsko blago koje čitaocima pruža priliku da zavire preko ramena profesoru Tolkinu u samom trenutku njegovih otkrića: na svakoj stranici je ponovo oživljeno Međuzemlje”.

Fotografija, izvor: Fine Art Images/Album/Profimedia

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}