Loading...

Daglas Stjuart dobitnik Bukerove nagrade

London

Škotski autor Daglas Stjuart dobitnik je Bukerove nagrade za beletristiku za svoj prvi roman "Šugi Bejn". Žiri je u obrazloženju naveo da bi Stjuartova priča o ljubavi i alkoholizmu osamdesetih godina XX vijeka, trebalo da postane klasik.

Daglas Stjuart (44), drugi Škotlanđanin, dobitnik ovog prestižnog književnog priznanja, koje podrazumijeva i novčani iznos od 50.000 funti, izjavio je da je u šoku, prenosi Rojters. Knjiga “Šugi Bejn”, koja je zasnovana na njegovom djetinjstvu, govori o dječaku koji je odrastao tokom teških godina u Glazgovu s majkom koja se bori protiv zavisnosti. Inače, Stjuartova majka umrla je od alkoholizma kada je on imao samo 16 godina.

"Mislim da mi je bilo jasno da je moja majka na svakoj stranici ove knjige i da bez nje ne bih bio ovdje i moj rad ne bi bio ovdje. I tako 30 godina nosim užasno puno vrsta gubitka i ljubavi i bola, i želio sam zapravo samo da ispričam priču o tome kako je bilo odrastati “kvir” u Glazgovu, odrastati s roditeljem kojeg voliš, ali nisi mogao da ga spasiš" – izjavio je pisac na dodjeli nagrada koja se održavala onlajn zbog pandemije Kovid-19.

Nagrada Buker dodjeljuje se svake godine za najbolji roman napisan na engleskom jeziku i objavljen u Velikoj Britaniji.

Fotografija, izvor: EPA-EFE/MARTYN PICKERSGILL / BOOKER PRIZE FOUNDATION / HANDOU

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}