Loading...

"Djeca" Nikole Vukčevića pred publikom 2022. godine

Podgorica

Film radnog naziva "Djeca" novi je igrani film reditelja Nikole Vukčevića, rađen po scenariju Ane Vujadinović i Meline Pote.

Inspirisan je pričom "Obraz", Zuvdije Hodžića, a riječ je o crnogorsko-srpskoj koprodukciji čija tema, vrlo aktuelna u ovom trenutku, afirmiše suživot i specifičnosti manjina koje žive u Crnoj Gori. Film bi pred publikom trebalo da se nađe početkom 2022. godine.

Radnja filma se dešava u periodu Drugog svjetskog rata, tokom kojeg – u 24 sata radnje - jedno progonjeno pravoslavno dijete, pokušavajući da se spasi od fašističke muslimanske jedinice - koja mu je ubila roditelje i spalila selo, nalazi utočište u kući Albanca Nura Doke. Gospodar kuće se suočava sa moralnom dilemom: ili da preda dijete njegovim progoniteljima (i time pogazi viševjekovni kodeks svog naroda i lična uvjerenja) ili da rizikuje živote cijele porodice štitećidijete - što ovu dilemu pretvara u tragediju.

Kroz priču o obećanju, ljubavi i odrastanju, film preispituje cijenu pojedinačne ljudske žrtve, kroz prizmu dva različita svijeta: svijeta časti i svijeta rata, nadilazeći pitanja vjere i nacije.

Na lokacijama u Starom Baru, Crmnici, obroncima Kuča i kanjonu Mrtvice - Galileo production Montenegro, u saradnji sa partnerima – okončao je treću fazu snimanja filma "Djeca". Time su, u dosta komplikovanim okolnostima pandemije COVID 19 – nastavili snimanja koja su imali u prethodnim fazama, i okončali snimanje 85 scena od ukupno 88. Ostale tri scene će se snimati kada se ukažu finansijske mogućnosti (na regionalnim konkursima) – do kraja zime 2021.

Ekipa je, kao i u ranijem slučaju, internacionalna: Edon Rizvanoli (glavni glumac, Holandija), Nikola Ristanovski (u ulozi Sudije, Makedonija), Igor Benčina (u ulozi Danila, Srbija), Alban Ujkaj (Sokolj, BIH), Selman Jusifi i Xhejlane Terbunja (Kosovo), te crnogorski glumci: Aco Radulović (Abid), Ana Vučković (Marija), Zef Bato Dedivanović (Sokoljev otac), Branimir Popović (komandant Demuš), i djeca: Elez Adžović (Meša), Vuk Bulajić (Vuk), Hana Pavlović (Mešina mlađa sestra), Merisa Adžović (Mešina starija sestra) – koji su uloge dobili na višemjesečnom kastingu i pripremama.

Direktor fotografije je Djordje Stojiljković, scenograf je Stanislav Nikičević, kostimograf Lidija Jovanović, masker Nataša Sevčnikar, dok su za ton zaduženi Igor Vujović i Djoko Jablan; montažer filma je Olga Toni (sa kojom je Vukčević uspješno saradjivao na filmu Pogled sa Ajfelovog tornja), direktor filma je Milorad Radenović (Galileo production Montenegro), koproducenti su Nevena Savić i Ivica Vidanović (Cinnamon films, Beograd), a u izvršnoj produkciji je i Jelena Filipović, predavač na FDU Cetinje. Takodje, angažovan je znatan broj studenata FDU Cetinje, na pozicijama pomoćnika i asistenta režije, skriptera, te asistenata u produkciji i nizu sektora. Film nastaje po scenariju Ane Vujadinović (Podgorica, Iskra) i Meline Pota (Beograd, Krugovi, Klopka, Dnevnik Dijane Budisavljević) i inspirisan je antologijskom kratkom pričom Obraz (Legenda o Nuru Doki) akademika Zuvdije Hodžića, te u režiji Nikole Vukčevića; scenario je razvijan na prestižnim medjunarodnim radionicama AlabSCRIPT i MIDPOINT Montenegro Int. Projekat se priprema duže od pet godina, a prve scene su snimljene još u zimu 2018. Glavni pokrovitelj filma je Filmski centar Crne Gore, u produkciji Galileo production Montenegro, Cinnamon film Beograd, NU Progressive films Crna Gora, uz podršku CEKUM-a, grada Bara, Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog centra Srbije.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}